Toplam 11 emekli grubunun oluşturduğu Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu, Ankara’da toplandı. Toplantıda, “Dün ürettik, bugün insanca yaşamak istiyoruz” denilerek iktidarın emeklilerin sorunlarını derinleştirdiği vurgulandı.

Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu: İnsanca yaşamak istiyoruz

BirGün ANKARA

11 emekli grubunun oluşturduğu Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu, Ankara Mülkiyeliler'de toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından 'Dün ürettik, bugün insanca yaşamak istiyoruz' başlıklı bir basın açıklaması yapan Tüm Emekliler Eşgüdüm Kurulu Dönem Sözcüsü İsmail Tutoğlu, emeklilerin sorunlarının kaynağında Sosyal Güvenlik politikalarındaki emeği, emeklileri ve halkı dışlayan siyasi tercihlerin bulunduğuna dikkat çekti.

AKP DÖNEMİNDE SORUNLAR DERİNLEŞTİ

AKP iktidarında sosyal devlet uygulamalarının yeri olmadığının vurgulandığı açıklamada, AKP iktidarı döneminde emeklilerin sorunlarını çözmek yerine sorunları arttıran ve derinleştiren, kuşaklar arası dayanışmayı ortadan kaldıran bir sistem oluşturulduğuna işaret edildi.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Çalışan ve çalışmak için iş arayan emekli sayısının giderek artmasının temel nedeninin, emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek düzeyin çok altında olması olduğu ve giderek daha da düştüğü belirtilen açıklamada, emekliler için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

- Sosyal Güvenlik Sistemi gerçek anlamda bir reforma tabi tutulmalıdır. Bunun için tüm sosyal tarafların, siyasal partilerin, üniversitelerin ve konunun uzmanı kişi ve kuruluşların görüş, düşünce ve önerileri alınmalıdır.

- Kurum içi farklılıkları giderecek yasal değişiklik yapılmalı, aynı durumda olanlar arasındaki maaş farklılıkları giderilmelidir.

- Emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanmasında brüt Asgari Ücret taban aylığı alt sınırı olarak kabul edilmelidir.

- Emeklilere tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında tüm sağlık hizmetleri bedelsiz olarak sunulmalıdır.

- Emeklilerin, elektrik su, doğalgaz gibi zorunlu tüketim harcamaları, çıplak fiyatlar üzerinde faturalandırılmalı, vergi dahil hiçbir ek kalem ilave edilmemelidir.

- Sendika üyesi olmaksızın emekli olanların çalıştıkları işkoluna ait bir sendikaya aynı koşullarda üye olabilmeleri sağlanmalıdır.