Tüm Emekliler Sendikası, emeklilere ödenen bayram ikramiyelerine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Ödemeler gerek veriliş biçimi gerekse de miktarı itibariyle, emekliler için onur kırıcı bir hale dönüşmüştür” denilerek “Bayram harçlığı değil, insanca yaşamak İstiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tüm Emekliler Sendikası: Bayram harçlığı değil, insanca yaşamak İstiyoruz


BirGün/Ankara

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli- Sen) Merkez Yürütme Kurulu, 2018 yılından beri bayram öncelerinde emeklilere ödenen “bayram ikramiyelerine” ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bayram ikramiyesi diye tanımlanan ödemeler gerek veriliş biçimi gerekse de miktarı itibariyle, emekliler için onur kırıcı bir hale dönüşmüştür” denildi.

Bayram ikramiyelerinin iki yıl önce bin TL olarak verilmesine rağmen o günden bu yana ikramiye tutarında herhangi bir artış olmadığının altı çizilen açıklamada, “Sekiz milyon emeklinin 2 bin liranın altında ücret aldığı gerçeği ortada iken, en düşük emekli aylığı devlet katkısı ile bin 500 liraya çıkarılmış iken, yılbaşından bu yana temel ihtiyaç maddelerine en az yüzde 50 zam yapılmış iken, bin liranın emeklilerin yaşam koşullarının düzeltilmesinde etkisinin faydasının olmayacağı çok açıktır” ifadeleri yer aldı.

İKRAMİYELER, İKTİDARIN LÛTFUYMUŞ GİBİ SUNULUYOR

“Her bayram öncesi olduğu gibi mahiyeti adeta ‘bayram harçlığına’ dönüşen ikramiyeler siyasi iktidarın bir lütfuymuş gibi sunulmaktadır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Gitgide ağırlaşan yaşam koşullarının yanı sıra Mart ayından beri yaşanan koronavirüs salgını emeklilerin zaten yetersiz olan ücretlerini daha da eksiltmiş hatta maske, dezenfektan gibi hijyen giderleri ek yük olarak eklenmiş, sağlık giderleri artmıştır. Bu koşullarda yapılması gereken emeklilerin insanca yaşam koşullarını sağlamak, geçim koşullarını iyileştirmek olmalıdır.

Oysa bu ülkenin bütün değerlerinde birikimlerinde emeklilerin emeği, alınteri ve hakkı vardır. Emeklilere ödenen ücretler bir lütuf ya da gider kalemi değil, emeklilerin emeğiyle alınteriyle biriktirdiğidir. Bunca değeri biriktiren, bugüne getiren emekliler, iane ya da lütuf değil, hak ettiklerini istemektedirler. Tüm Emekliler Sendikası olarak bütün emekliler için istediğimiz, bayram harçlığına dönüşmüş onur kırıcı ödemeler değil, yılda 4 sefer 2 bin lira tutarında ve her yıl artan oranda gerçek anlamda ikramiye verilmesidir. Bu konuda çaba ve mücadelemiz devam edecektir.