Tüm Emekliler Sendikası: Bütçe emeklileri açlığa mahkûm edecek

BİRGÜN EGE

Tüm Emekli Sen Bornova Şubesi, 2021 bütçe yasa tasarısına tepki göstermek için Bornova Büyük Çarşı’da bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını okuyan Tüm Emekli Sen Bornova Şube Başkanı Mehmet Düşüneli, “Bu bütçe, emeklileri açlığa mahkûm etmenin bütçesidir” dedi.

Tasarının emeklilerin görüşlerine başvurulmadan yapıldığını vurgulayan Düşüneli, “Emeklilerin sadece yüzde yirmisi açlık sınırının üzerinde maaş almaktadır. Bu maaşla insanca yaşam mümkün mü? Bu maaşla güvenli bir konutta oturmak mümkün mü? Hazırlanan bütçe kanununda bu sorunları çözmeyi, bu insanların başkalarına muhtaç olmadan onurlu ve insanca bir yaşam sürmelerine dair bir ibare var mı? Boşa harcanan bu kaynakla hem sağlık, hem eğitim ve hem de barınma düzeyi yükseltilebilirdi. Kısaca bütün bu olumsuzlukların sebebi kaynakların kıtlığı, yetersizliği veya yokluğu değil kapitalist sistemdir" dedi.

Düşüneli, açıklamasında şu talepleri sıraladı:

">> Emeklilerin sendikalarına karşı açılmış kapatma davaları geri çekilmeli, Valilikler bu davalara taraf olmamalıdır.

>> Uluslararası sözleşmeler ve 25 yıldır emeklilerin zorluklarla baş ederek sürdürdüğü kazanımlar ve sendikal örgütlenmesi tanınmalı, anayasal güvence altına alınmalıdır.

>> En düşük emekli aylığı brüt asgari ücret tutarına yükseltilmelidir.

>> Yılda 4 sefer aylık tutarında ikramiye verilmelidir.

>> Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı, kamu eliyle yürütülmelidir. Özelleştirmeden vazgeçilmelidir. Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır. Ekmek, et, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerine zam yapılmamalıdır.

>> Salgın koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara yerel ya da merkezi yönetim tarafından destek verilmeli, ihtiyaçları karşılıksız olarak karşılanmalıdır."