Tüm Emekliler Sendikası’ndan bütçe protestosu: Emekliler açlığa mahkûm

BirGün EGE

Tüm Emekli Sen üyeleri, 2021 Bütçe Yasa Teklifi’ni protesto etti. İzmir Bornova’daki eylemde konuşan Tüm Emekli Sen Bornova Şube Başkanı Mehmet Düşüneli, “Bu bütçe, emeklileri açlığa mahkûm etmenin bütçesidir” dedi.

Teklifin emeklilerin görüşlerine başvurulmadan hazırlandığına dikkat çeken Düşüneli, “Emeklilerin sadece yüzde 20’si açlık sınırının üzerinde maaş alıyor. Bu maaşla insanca yaşam mümkün mü? Güvenli bir konutta oturmak mümkün mü? Hazırlanan bütçe kanununda bu insanların başkalarına muhtaç olmadan onurlu ve insanca bir yaşam sürmelerine dair bir ibare var mı?” diye sordu.


SENDİKALARIMIZI RAHAT BIRAKIN

Düşüneli, taleplerini şöyle sıraladı:

■ “Emeklilerin sendikalarına karşı açılmış kapatma davaları geri çekilmeli, valilikler bu davalara taraf olmamalıdır. 25 yıldır emeklilerin zorluklarla baş ederek elde ettiği kazanımlar ve sendikal örgütlenmeleri tanınmalı, anayasal güvence altına alınmalıdır.

■ En düşük emekli aylığı brüt asgari ücret tutarına yükseltilmelidir.

■ Yılda 4 sefer aylık tutarında ikramiye verilmelidir.

■ Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı, kamu eliyle yürütülmelidir.

■ Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır.

■ Ekmek, et, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerine zam yapılmamalıdır.

■ Salgın koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara yerel ya da merkezi yönetim tarafından destek verilmeli, ihtiyaçları karşılıksız olarak karşılanmalıdır.”