Tüm işçiler birleşin

Deniz Güngör

1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü bugün dünyada da coşkuyla kutlanacak. Barış ve sosyal adaletin işçilerin 1 Mayıs taleplerinin merkezinde yattığını belirten Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, “Dünya son 40 yılda servetini dört katına çıkardı, ancak emeğin gelir payı düşmeye devam ediyor. Küresel ekonominin açgözlülüğünü ödüllendirmeye, sermayenin, işçilerin ve özellikle de kadın işçilerin işyerlerindeki katkılarını küçümsemeye yönelik çarpık kurallarını değiştirmekte kararlıyız" dedi.


Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ise şunları söyledi: "1 Mayıs’ın ilkesel mesajı olan dayanışmaya şimdi daha çok ihtiyacımız var. 14 sendika liderinin ve yetkilisinin geçtiğimiz günlerde gözaltına alındığı Belarus, sendikacıların öldürülme riskiyle karşı karşıya olduğu Kolombiya, salgının kötü yönetilmesinin binlerce ölüme yol açtığı Brezilya, işçilerin maaşlarının değerinin hızla düştüğü ve sendikal faaliyetlerin acımasızca bastırıldığı Türkiye’yi de unutmuyoruz. Şirketlerin ve işverenlerin yaptıkları haksızlıklarla en temel insan haklarını göz ardı etmelerine izin vermeyeceğiz."
Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu (WFTU) 1 Mayıs için yaptığı açıklamada, "Sömürünün ortadan kaldırılması kapitalist barbarlıktan kurtuluşla mümkündür. Kapitalizmin derin ekonomik krizinin ve yeni pazarların kontrolü için çeşitli emperyalist merkezler arasındaki yoğun rekabetin mevcut koşullarında, en güçlü silahlarımız enternasyonalizm ve dayanışma olacaktır” dedi.