Tüm personele kadro
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), PTT’de idari hizmet sözleşmesiyle çalışanların yaşadığı hak gasplarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Sendikanın genel merkezinde yapılan açıklamada, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek için: İHS’li emekçilere kadro” pankartı açıldı.

Açıklamada konuşan Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, “Posta dağıtıcıları, haftada 6 gün çalışıyor, resmi ve dini bayramlarda doğru düzgün tatil yapamıyor, yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanamıyorlar. PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm, kadrolu personel istihdamını artırmak ve bir an önce personel alımı yapmaktan geçmektedir. Taleplerimiz; insanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek” diye belirtti.

'DAYATMACI POLİTİKALAR'

PTT Genel Müdürlüğü'nün sorunları çözmediğinin altını çizen Balcan, “PTT Genel Müdürlüğü dayatmacı ve baskıcı politikalarla PTT emekçilerinin hayatını zindana çevirmiştir” dedi. Balcan, emekçilerle mücadele içinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “PTT emekçileri, yönetimin belirlediği işlem hedefine ulaşmak için hızlı işlem yapmakta ve kendi sağlığını riske atmaktadır. Oysa bu işlemlerin kurallara uygun yapılması halinde PTT yönetiminin belirlediği hedeflerin gerçeklikle bir alakası olmadığı anlaşılacaktır. Aynı zamanda yeni yapılan sözleşme ile ücretleri düşüren ve insani olmayan performans sistemi ile daha sıkıntılı bir alan oluşmuş durumdadır. Emeği ile geçinen bütün emekçilerle her zaman dayanışıp mücadele edeceğimiz buradan belirtiyoruz.”

İdari hizmet sözleşmeli PTT işçilerinin kamuda sözleşmeli personel kapsamına alınmasının kamu personeli toplu iş sözleşmesine aykırı olduğunu belirten Balcan, “Toplu sözleşme görüşmelerinde kamuda yer alan tüm sözleşmeli personellerin kadroya alınması hususunda çalışma yapılacağı ve 2023 yılı içerisinde ‘Kamuda Sözleşmeli Personel’ konusunun çözüme kavuşturulacağı belirtilmiştir. Ancak PTT AŞ bünyesinde çalışan İHS’li personel bu kapsama alınmamış ve hatta tartışmaya bile açılmamıştır. Ancak PTT AŞ bünyesinde istihdam olunan İdari Hizmet Sözleşmeli personel modeli ne Anayasamızda ne de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda öngörülen bir istihdam modeli değildir" dedi.

PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 14 bin taşeron işçisi, yapılan yeni iş sözleşmesine karşı 1 Ağustos tarihinde iş bırakmışlardı. Pek çok ilde iş bırakan işçilerin önceki sözleşme dönemlerinde asgari ücrete ek olarak çalıştıkları birimlere göre yüzde 30, 35 ve 40 oranında alınan zamları yeni sözleşme döneminde düşürülmüştü.