Avrupa'da ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik büyürken şirketler faturayı emekçilere çıkarıyor. Kıtada işten çıkarmalar hızlanmış durumdayken demiryolu çalışanları AB ofisini bastı. Çiftçiler de eylem yaptı.

Tüm sektörlerde işten çıkarmalar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da ekonomik belirsizlik, giderek daha fazla şirketi maliyetlerini düşürmek için işten çıkarmaları hızlandırmaya ve işe alımlarda frene basmaya zorluyor. Şirketler faturayı emekçilere kesiyor.

Teknoloji, imalat ve otomotiv sektörleri başta olmak üzere yılbaşından beri neredeyse tüm sektörlere yayılan işten çıkarmalar, son olarak İngiltere merkezli telekomünikasyon şirketleri BT ve Vodafone'un açıkladığı kararlarla hızlandı.

BAHANELERİ HEP AYNI

İngiltere merkezli Vodafone, gelecek 3 yılda 11 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Almanya, İngiltere ve İtalya'nın işten çıkarma kararından en fazla etkilenen ülkeler olacağı öngörülüyor.  Vodafone'un kararını BT izledi. BT, maliyetleri düşürmek gibi nedenlerle, 2030'a kadar 40 bin ila 55 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu. İsveçli Ericsson da 8 bin 500 kişilik istihdam azaltımına gideceğini bildirdi. 

OTOMOTİVDE DE TABLO AYNI

Otomotiv üreticisi Stellantis, ‘gönüllü işten çıkarma’lar yoluyla 2 bin işçiyi işten çıkarmak için şubatta sendikalarla anlaştı. Merkezi İngiltere'de bulunan yemek şirketi Just Eat, bin 870 çalışanıyla yollarını ayırma kararı aldı. Almanyalı yazılım firması SAP, 3 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Philips, düşen satışları dengelemek için 6 bin kişiyi işten çıkarma planlarını duyurdu.  İngiliz müteahhitlik firması Taylor Wimpey, ocakta, maliyetleri sınırlamak için işten çıkarmayı düşündüğünü bildirdi ancak sayı belirtmedi. Henkel de 2 bin kişiyi işten çıkardı.

***

Çiftçiler yoksa gıdamız kalmaz

Avrupa Birliği (AB) üyesi 6 ülkeden gelen çiftçiler, Belçika'nın başkenti Brüksel'de birliğin tarım politikaları ve Ukrayna tahılına karşı gösteri düzenledi. Çeşitli çiftçi derneklerinin çağrısıyla Polonya, Romanya, Macaristan, Çekya, Slovakya ve Bulgaristan'dan 200 civarında çiftçi Brüksel'deki AB kurumları karşısındaki Schuman Meydanı'nda bir araya geldi. Ülkelerinin bayraklarını taşıyan protestocular, "Çiftçi yoksa gıda da yok", "Ukrayna tahılına hayır" gibi çeşitli sloganlar attı. Ukrayna çevresindeki ülkelerden gelen çiftçiler, AB Komisyonu'nun tarım ve gıda sektörünün karşılaştığı sorunlara ve piyasa bozulmalarına karşı uyguladığı politikaların yetersiz olduğunu savundu.

***

Demiryolcular AB ofisini bastı

Fransa'da demiryolu çalışanları, bünyesinde çalıştıkları şirketin aldığı yardımların usulsüz olduğu gerekçesiyle iadesine karar veren Avrupa Birliği (AB) Komisyonunu, gelirlerinin azalacağı gerekçesiyle protesto etti. Paris'te AB Komisyonu'nun ofisini basan çalışanlara polis müdahale etti. Kalabalık, daha sonra turistik Şanzelize Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Güzergah üzerinde polisin kurduğu barikatı aşan göstericiler, Şanzelize yakınlarında Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune'un da katıldığı sempozyumu da bastı. Protestocular içeride meşaleler yakarak slogan attı. AB Komisyonu, Fransız demiryolu şirketi SNCF'nin yük taşımacılığı birimi SNCF Fret'in 2007-2019 yıllarında aldığı yardımlardan 5,3 milyar avrosunun iadesini kararlaştırmıştı.