Gar Katliamı davasında 9 sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilse de katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hâkim karşısına çıkmadı. Mağdur aileler ve avukatlar tepkili

Tüm sorumlular yargılansın

103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yararlandığı Ankara Gar Katliamı davasında çıkan karar, mağdurlar ve avukatlar tarafından yeterli görülmedi. Avukatlar, dokuz sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini ancak gerçek sorumlular yargılanmadığını dile getirdi.

103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce insanın yaralandığı 10 Ekim Ankara Gar katliamının karar duruşması dört günde tamamlandı. Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdülmutalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç’a, “anayasal düzeni ihlal” suçundan 1’er, “100 kişiyi kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, ayrıca sanıkları, 20’si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 27 yıl hapis cezası ile toplamda 10 bin 557’şer yıl hapis cezasına çarptırdı.

‘Mücadele etmeye devam edeceğiz’
Katliamda eşini yitiren 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) Başkanı olan Avukat Mehtap Sakinci Coşgun, adalet sağlanıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Coşgun, şunları ifade etti: “Ortadoğu’yu kana bulamış bir örgütün mensuplarının Türkiye’nin yasaları ve Türkiye’nin mahkemelerinde korunduğunu gördük. 10 Ekim katliamı yargılaması üzerinden baktığımızda bir şeyi aşmış olduk. IŞİD’liler tutuklanabilir, IŞİD’liler yargılanabilir ya da hükümle beraber tutukluluk kararı verilir sonuçlarına gelmesi çok değerlidir. Mücadelede kazanımlarımız vardır. Ama bu kazanımlar gerçek adaleti getirecek noktada değildir. Bunu bilerek ayrıldık oradan ama mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Gaz sıkanlar yargılanmayacak mı?
Patlamada yaşamını yitiren 44 yaşındaki Aycan Kaya’nın ağabeyi Halit Ergin (74), saldırıyla ilişkisi bulunanların yanı sıra güvenlik önlemlerini almayanlar ve siyasi sorumluluğu olanların da yargılanması gerektiğini kaydetti. Ergin, “Cenazemizi aldığımızda kardeşimin üzeri gaz kokuyordu. Birçok cenazesinin üzerinde gaz kokusu vardı. Kaç kişi gazdan öldü bunlar tespit edilemedi. Saldırıya uğramış insanlara gaz sıkan yargılanmayacak mı?” diye konuştu.

***

Eksik adalet, adalet değildir

10 Ekim Ankara katliamı davasında verilen karara ilişkin açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “İnsanlığa karşı işlenmiş bu büyük suçun parçası olan herkes yargılanıncaya, hak ettikleri cezayı alıncaya kadar hukuki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. “Eksik adalet, adalet değildir!” diyen Koramaz, “Bu tarihe karşı bir suçtur. Bu insanlığa karşı bir suçtur. Bu çocuklarımıza, 10 Ekim günü yitirdiğimiz canlara karşı suçtur. Bizler 10 Ekim’de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı unutmadığımız gibi, katliamın sorumlularını da unutmayacağız, unutturmayacağız. Patlamalar sonrasında yaralılara gaz bombalarıyla, basınçlı suyla saldıran emniyet yetkililerini unutmayacağız. Katliamın sorumlularını gizlemek için “Kokteyl Örgüt” açıklamasını yapan dönemin Cumhurbaşkanını unutmayacağız. “Katliam sonrası oylarımız artışa geçti” açıklamasını yapan dönemin Başbakanını unutmayacağız. İnsanlığa karşı işlenmiş bu büyük suçun parçası olan herkes yargılanıncaya, hak ettikleri cezayı alıncaya kadar hukuki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

Gerçekleri örtme niyeti taşındı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada ise şunlar ifade edildi: “Emek, barış ve demokrasi’ mitingine güle oynaya gelen 103 insanın parçalanmış bedenleri arasında adalet arıyoruz. En yetkili ve etkili yerlerden kollayanları, koruyanları, yol gösterenleri olmasa bu katliamı gerçekleştiremeyecekleri apaçık ortadadır. Hâl böyleyken, tek bir yetkilinin bile soruşturulmamış olması oyunun piyonlar üzerinden kurgulandığının, yargılama sürecinin gerçekleri örtme niyeti taşıdığının göstergesidir.”