Koronavirüs vakaları sadece “Türkiye’nin Vuhan’ı” olarak gösterilen İstanbul’da artış göstermiyor. Urfa, Mardin, Diyarbakır ve Şırnak’ta da artış yaşanıyor. Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Binbaş, “Hastanede yer bulmak zor” derken Diyarbakır Tabip Odası Eşbaşkanı Turan, “Böyle devam ederse ciddi sıkıntı yaşanacak” ifadesini kullandı.

Tüm ülke Vuhan’a dönüştü

UĞUR ŞAHİN

COVID-19 vakalarında yetersiz tedbirler nedeniyle ülke genelindeki artış sürüyor. İktidarın sağlık meslek örgütleri ile bilim insanlarının uyarılarına kulak tıkaması sonucu salgın bir türlü kontrol altına alınamazken birçok kent ‘alarm verir’ halde. Başta yoğun bakımlar olmak üzere hastanelerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Yaşanan sorunlarda başı “Türkiye’nin Vuhan’ı” olarak gösterilen İstanbul çekse de diğer kentlerde de durum iç açıcı değil.

BirGün; Urfa, Mardin, Diyarbakır ve Şırnak’ın son durumunu inceledi. Dört kentin tabip odası başkanının aktardığına göre, vaka sayısında ciddi artış var.

VAKA SAYISI HÂLÂ ÇOK YÜKSEK

Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, kentte son bir aydır vaka artışı olduğunu söyledi. Yüksekyayla, önümüzdeki iki aylık sürecin kritik olduğunu ve daha ‘ciddi’ tedbirlere ihtiyaç olduğu görüşünde. Yüksekyayla, “Son birkaç gündür vaka sayılarında bir azalma var ama vaka sayısı hâlâ yüksek seyrediyor. İki hafta önce yoğun bakımlarda sıkıntı vardı, hastalar acillerde beklemek zorunda kaldı ama şimdi yeni açılan yerlerle ciddi yatak sıkıntısı yaşanmıyor. Fakat şöyle bir sıkıntı yaşıyoruz: Yeni yoğun bakımlar açılsa da personel sayımız aynı. Bu da personelin üstünde olan yükü artıyor.”

HASTANEDE YER BULMAK ZOR

Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Volkan Binbaş da kentte yeni Covid-19 hasta sayısında artış olduğunu kaydetti. Hastanelerde yer olmadığına dikkat çeken Binbaş, “Kesin rakamları yerelde de açıklamadıkları için bilmiyoruz ama sahadaki arkadaşlardan topladığımız veri artışı gösteriyor” dedi ve ekledi: “Burada iki büyük hastane var. Yoğun bakımlarda yer bulmak gerçekten çok zor. Yatak bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Bu yüzden başka yerlere gönderdiğimiz hastalarımız da oluyor. Daha çok Diyarbakır’a gönderiyoruz. Fakat tek neden yatak değil, ağır vakalarda da transfer yapmak zorunda kalıyoruz. Durum ülkenin genelinden farklı değil. Temmuz-ağustos aylarında bir pik yaşamıştık, şimdi tekrardan artışa geçti. Önlemlerin daha da sıkılaştırılması ve tam kapanma uygulanmasına geçilmesini talep ediyoruz.”

YER BULUNAMAYACAK

Diyarbakır Tabip Odası Eşbaşkanı Elif Turan, kentte yapılan koronavirüs testlerinin yüzde 45’inin pozitif çıktığını ifade etti. Turan, şöyle konuştu: “Yeni yoğun bakımlar açıldı fakat vakalar gittikçe artıyor. Eylül sonu, ekim başı gibi hafif düşüş yaşandı ama tekrar artışa geçti. Yavaş yavaş hastanelerde yer bulamamaya doğru gidiliyor. Yeni yerlerin açılması rahatlattı ama böyle devam ederse ciddi sıkıntı yaşanacak.”

YAYILIMDA ARTIŞ GÖZLEMLİYORUZ

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni ise şunları dile getirdi: “Şırnak, Haziran 15-25 arası büyük bir pik yaşadı. O dönemlerde hastaneler dolmuştu, karantina evleri kurulmuştu. Şu anki genel durum, o döneme göre daha iyi. Hastanenin kapasitesi şu an için yeterli. Fakat hazirana göre daha iyi olsak da Şırnak’ta yayılımda bir artma olduğunu gözlemliyoruz.”