Sağlıkta şiddet, çalışma ve ekonomik koşullar gibi nedenlerden yurtdışına giden hekim sayısı artıyor. Sağlıkçıların değersizleştirildiğinin altını çizen hekimler “Geleceğe dair umutlarımız kalmadı” diyor.

'Tüm umutlarımızı kaybettik'
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Türkiye'deki doktorların çalışma koşulları Fransız ajansı AFP'ye haber oldu. Ülkede sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet, ekonomik sorunlar ve zorlayıcı mesai saatlerine dikkat çekilen haberde, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Gidiyorlarsa gitsinler" sözlerinin bardağı taşıran son damla olduğuna dikkat çekildi.

"Kaybedilen umut: Enflasyon ve suistimal, doktorları Türkiye'yi terk etmeye zorluyor" başlığıyla yapılan haberde, özel bir hastanede anestezi uzmanı olarak çalışan ve güvenlik gerekçesiyle tam adını açıklamak isteyen 38 yaşındaki Mesut isimli bir doktorun görüşlerine yer verildi. Doktorun, önümüzdeki yıl Türkiye'deki işinden ayrılarak yoğun bakım hemşiresi olan eşi ve iki çocuğuyla birlikte Almanya'ya taşınacağı anlatıldı. Mesut adlı hekim, sağlıkta şiddet olayları ve artan enflasyon nedeniyle yurtdışına taşınma kararı aldıklarını vurgulayarak "Geleceğe dair tüm umutlarımızı kaybettik. Meslektaşlarım ve yakın arkadaşlarımla konuştuğumda, çaresiz olduklarını görüyorum. Herkes alternatif seçenekleri düşünüyor" diye konuştu.

ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Özellikle sırf daha iyi arabaya binmek, daha yeni telefon alabilmek, daha çok konsere gidebilmek için başka ülkelerin kapısına varanlara acıyarak bakıyoruz" sözlerini anımsatan hekim, özet şu değerlendirmeyi yaptı: "Gitmeyi bir süredir düşünüyordum ama Cumhurbaşkanı'nın 'Gidiyorlarsa gitsinler' sözleri yurtdışına çıkma kararımda önemli bir rol oynadı. Çok çalışıyoruz ama aldığımız paranın bir değeri yok. Hastaların şiddetine, dayağa ve saldırılarına maruz kalıyoruz; bütün motivasyonumuzu kaybettik."

AFP'nin konuştuğu diğer doktorlar da, çalışma koşullarının mesai saatlerinin uzamasıyla kötüleştiğini, hastalardan veya hasta yakınlarından giderek daha fazla fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldıklarını, yöneticilerinin zorbalığıyla karşı karşıya bulunduklarını anlattı. Haberde, Türkiye'de artan enflasyonun da doktorların gitme eğilimini güçlendirdiği belirtildi.

19 yaşındaki tıp öğrencisi Mehmet Cihan Dulluç ise yurtdışında iş bulma ihtimalini artırmak için İngilizce eğitim almayı tercih ettiğini anlatarak, "Hepimiz yurtdışına gitmenin hayalini kuruyoruz" dedi.

BAŞVURULAR ARTTI

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan da, 2012 yılında yalnızca 59 doktorun yurtdışında çalışma belgeleri için başvuruda bulunduğunu, bu yılın sadece ilk dokuz ayında bin 938 başvuru aldıklarını anlattı. Erdoğan, "Birinci sınıf öğrencilerine tasarılarını soruyoruz. Önemli bir kısmı söze, 'Almanca dersi alacağım' diyerek başlıyor" dedi.