Koronavirüsün gelecekte bulaşabilmesi muhtemel versiyonlarına karşı geliştirilen aşı hayvan deneylerinde başarılı oldu.

Tüm varyantlara karşı etkili olması planlanan koronavirüs aşısı çalışmasında gelişme

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir grup bilim insanının, hayvanlardan ileride bulaşabilecek farklı koronavirüs türlerine karşı aşı geliştirme çabasında ilerleme katedildi. İnsanları ve yarasaları etkileyebilecek koronavirüs tiplerine karşı geliştirilen aşı, maymunlarda başarılı oldu.

2003 yılında ortaya çıkan SARS salgını ve hala etkisinde olduğumuz koronavirüs salgını aynı virüs tiplerinin farklı versiyonları. Hayvandan insana geçen virüs, hücrelere aynı şekilde sarılarak enfekte sağlıyor. Fakat bilinen koronavirüs türleri sadece bunlar değil. İnsanlara bulaşmamış olsa da yarasalarda görülen farklı tip koronavirüs türleri de var.

OLUMLU GELİŞME

10 Mayıs'ta Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre tüm koronavirüs versiyonlarına karşı bağışıklık sağlayan evrensel koronavirüs aşısında ilerleme sağlandı. Yapılan açıklamaya göre aşı hayvan denekler üzerinde başarılı oldu. İleride farklı türden koronavirüs tipleriyle karşılaşmamak için bir grup bilim insanının geliştirdiği aşı,hem insanlara hem de yarasalara bulaşabilecek virüs tiplerine karşı bağışıklık sağlıyor.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci de çalışma için "Her ne kadar insan dışı deneklerdeki sonuçlar üzerinden birşey söylemek için erken olsa da insan denekleri üzerinde yapılacak çalışma için çok olumlu bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.