Laik ve özgür Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80’inci yıldönümünde tüm yurtta anıldı

Tüm yurtta hayat saat 09.05'te durdu: Atatürk'e saygı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 80’inci ölüm yıldönümünde hayatını kaybettiği Dolmabahçe Sarayı’nda, naaşının bulunduğu Anıtkabir’de ve tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı. 10 Kasım nedeniyle binlerce kişi Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün huzuruna çıkmak isteyen yurttaşlar uzun kuyruk oluşturdu. Ardından da Atatürk’ün mozolesine karanfiller bırakıldı. Saatler 09.05’i gösterdiği anda, Ankara’da hayat durdu.

SELANİK’TE DUYGU DOLU TÖREN
Bir tören de Atatürk’ün Yunanistan’ın Selanik kentinde dünyaya geldiği evde düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi akınının yaşandığı anmada gözyaşları döküldü.
tum-yurtta-hayat-saat-09-05-te-durdu-ataturk-e-saygi-529619-1.
İstanbul’da ise Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye Atatürk’e saygı yürüyüşü gerçekleştirildi. Atatürk’ün vefat ettiği Dolmabahçe Sarayı’nı görmek için binlerce kişi toplanırken, birçok noktada yurttaşlar saygı duruşunda bulundu. Kadıköy’de ise binlerce kişi saygı zinciri oluşturdu.

tum-yurtta-hayat-saat-09-05-te-durdu-ataturk-e-saygi-529622-1.

İzmir’de de saat 09.05’te hayat dururken, Erzurum’daki anmada işaret diliyle 10’uncu Yıl Marşı okundu. Bin 40 zekâ küpü ile Atatürk portresi oluşturuldu.

Artvin’de 22 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük Atatürk heykelinin yer aldığı Atatepe’de 95 yaşındaki Erzade Yalçıntaş da saygı duruşunda bulundu.

Bolu’da yaşayan 77 yaşındaki Şükrü Terzi ise otobüs durağını Atatürk resimleri ve Türk bayrakları ile donattı.

tum-yurtta-hayat-saat-09-05-te-durdu-ataturk-e-saygi-529623-1.

‘HEPSİNİ GÖREVDEN ALIN’
Konya’da Atatürk’ün 80’inci ölüm yıldönümü nedeniyle yapılan anma gecikti. Vali Cüneyit Orhan Toprak, ihmali olanlar için “Hepsini görevden alın” diye talimat verdi. Öte yandan Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki tören alanındaki saygı duruşu sırasında siren çalmadı, konuyla ilgili gerekli soruşturma açılacağı öğrenildi. Antalya’da ise Varsak İmam Hatip Ortaokulu’nun bahçesindeki Atatürk büstünü yerinden söküp, kırmaya çalışan 4 kişi polis ekiplerince suçüstü yakalandı.

Edirne’deki tören sırasında Atatürk aleyhinde slogan atan E.Ş. isimli kadın (21), polis ekiplerince gözaltına alındı.