İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Brezilya'dan İzmir'e gelmek üzere yola çıkan ve asbestli olduğu için tepki gösterilen NAe São Paulo gemisinin Türkiye'ye girmeyeceğini duyurması üzerine "Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun," dedi.

Tunç Soyer: Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Brezilya'dan söküm için Aliağa'ya doğru yola çıkan asbestli NAe São Paulo gemisinin Türkiye'ye alınmayacak olması üzerine açıklama yaptı.

Soyer, "Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun. Büyük Taarruz'un 100. Yılı ve Ölüm Gemisi'nin geri gönderilişi, bugün 26 Ağustos’ta gerçekleşti. Zehir yüklü, asbestli gemi NAE Sao Paulo'nun Aliağa’ya gelişine itiraz etmiş, İzmir dünyanın çöplüğü değildir, olmayacak demiştik. Kamuoyu oluşturmamıza destek olan tüm paydaşlarımıza, tepkilerini kararlılıkla veren, tek yürek olup bizi yalnız bırakmayan tüm vatandaşlarımıza ve kararı alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin vermesine birçok sivil toplum kurulu ve yurttaşlar tarafından tepki gösterilmiş, geminin Türkiye karasularına girişine izin verilmemesi talep edilmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya'dan İzmir'e gelmek üzere yola çıkan asbest taşıdığı için 'ölüm gemisi' olarak adlandırılan NAe São Paulo gemisinin Türkiye karasularına girişine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.