İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz çiftçimizi üretemez hale getiren küresel şirketlerin ve bu anlayışa hizmet eden ithalatçı politikaların terk edilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi

Tunç Soyer’den çağrı: İthalatçı politikaların terk edilmesi gerekiyor

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarımsal Projeler Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan Kırsalda Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi çalışmaları kapsamında Bal ve Alternatif Ürünlerin Desteklenmesi Projesi, üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

“Başka bir tarım mümkün” sloganı ile yola çıkan ve geçen hafta Bergama’nın Tırmanlar Köyü’nde toplam 121 üreticiye 464 arılı kovan, 232 arısız kovan hibe eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu kez de Sancaklı Köyü’nde üçü kadın olmak üzere toplamda 30 üreticiye 120 arılı kovan, 60 arısız kovan ile arılı ve boş çerçeve, maske, körük ve fırça gibi malzeme desteği verdi. Arıcılığa başlayacak olan üreticilere malzemeleri köy meydanında düzenlenen törenle teslim edildi.


“BU YOLDA YANINIZDAYIZ BAŞKANIM”
Törene katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin önemine değindiği konuşmasında, şunları söyledi:
“Belki bugüne kadar köylerimize hak ettikleri ilgiyi gösterememiş olabiliriz. Ama bundan sonra eminim Tunç başkanımızın da aynı düşünceleri ve duyguları vardır, bu köylerimize daha yakın olacağız. Buralarda hem daha refah içerisinde bir yaşamın aynı zamanda kendi doğal özelliklerini koruyarak yapılacak tarımın, üretimin desteklenmesi anlamında pek çok çabamız, çalışmamız olacak. Sık sık da gelip gideceğiz. İzmir’in dört bir yanında tarımsal üretime, kalkınmaya önem verdikleri için, bize bu yolda yeni ufuklar açtıkları için çok değerli başkanımıza ve eşlerine teşekkür ediyorum. Bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın bir parçası olmak, desteklemek anlamında üzerimize düşeni yapmak bizim için onurdur. Bu yolda yanınızdayız başkanım.”

MAHALLE YAPTIKLARI KÖYLERE HİZMET GÖTÜRMEDİLER
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de şunları ifade etti:
“Mahalleye dönüştürülen köylere dediler ki, siz emlak vergisi de ödeyeceksiniz. Temizlik vergisi de ödeyeceksiniz. Neden? Çünkü size daha çok hizmet getireceğiz. Köyken getir hizmeti. Yok. Biz sizi önce mahalle yapacağız, sonra hizmet getireceğiz. Hizmet götürdüler mi? Onu da yapmadılar. Bugün salgın nedeniyle köyün ne kadar önemli olduğu, üretmenin ne kadar değerli olduğu, kendi kendine yeten ekonomiler yaratmanın ne kadar önemli olduğu bir kere daha ortaya çıktı. O nedenle biz sizi mahalle yapsalar da köy demeye devam edeceğiz. Siz bizim güzel köyümüzsünüz ve bu güzel köyün insanlarına sonuna kadar sahip çıkacağız.

Büyükşehir Belediyemiz, devam eden projemiz çerçevesinde bugüne kadar İzmir’in kırsal kesimde yer alan çeşitli ilçelerinde, toplamda 53 adet eğitim düzenledi. Belediyemiz, bugünle beraber bin 256’sı kadın üreticimiz olmak üzere toplamda 2 bin 203 üreticimize, 9 bin 890 adet kovan ve arı malzemeleri dağıttık. Biz yaşadığımız bu bereketli coğrafyada, yapılan üretimin değerini ve bu toprakların bize sunduğu nimetlerin kıymetini çok iyi idrak etmiş durumdayız. Arıcılık da bu üretimlerin başında geliyor."

İTHALAT UYARISI
İzmir’in bal, polen, propolis gibi arı ürünleri üretebilmek için çok uygun bir iklime ve muazzam bir floraya sahip olduğunu, bu nedenle kentin her yerinde arıcılığı teşvik etmek ve desteklemek için var güçleri ile çabaladıklarını anlatan Soyer, arıcılığı yalnızca bal üretimi için değil, aynı zamanda biyolojik çeşitlilik ve tarımsal üretime sağladığı önemli katkılardan dolayı da yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

Soyer, “Koronavirüs salgınında açıkça gördük ki, üretemez ve tümüyle dışarıya bağımlı hale gelirsek, işimiz de, aşımız da bitme noktasına tükenir. Bizim ‘Başka Bir Tarım’, ‘Başka Bir Hayvancılık’, ‘Başka Bir Üretim Mümkün’ dememizin sebebi tam olarak bu işte. Biz, çiftçimizi üretemez hale getiren küresel şirketlerin ve bu anlayışa hizmet eden ithalatçı politikaların terk edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Çiftçimizin, köylümüzün üretmeye devam etmesini sağlamak, üreticilerimizi desteklemek bizim için her şeyden önemli" diye konuştu.


ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’de tüm yaptıklarının, yerelden yükselen bir refah mücadelesi olduğunu kaydeden Soyer, bu mücadeleyi, bu toprakların bereketi ve bu bereketin kıymetini bilen üreticilerle el ele vererek devam ettireceklerini ifade etti. Türkiye’nin kimseye muhtaç olmadan, kendi kendine yetebilen bir ülke olması için yereli ve kırsalı desteklemekten vazgeçmeyeceklerini de söyleyen Soyer, koronavirüs sürecinde artan toplumsal dayanışma kültürünü, daha da güçlendireceklerine inandıklarını kaydetti.


KÖYLÜ ARICILIĞI YAYGINLAŞTIRMAYI PLANLIYOR
Eğitimlerini tamamlayarak arıcılık malzemesi almaya hak kazanan evli ve 3 çocuk annesi Gülşen Özdemir (62), “Ev hanımıyım. Ayrıca bizim koyunlarımız ve ineklerimiz de var. Hem evimizin işini yaptık hem de hayvanlarımızı güttük. Kurs açınca ben de yazıldım. Aslında bizim birkaç tane arı kovanımız var ama bu işi bilgisizce yapıyorduk. Şimdi daha bilinçli ve bilgili olarak arıcılık mesleğini yapacağım” dedi.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan evli ve iki çocuk babası Ömer Özdemir (34) de, “Büyükbaş hayvancılık yapıyorduk. Hayvancılığın maliyeti arttı. Biz de bunu bıraktık ve küçükbaş hayvancılığa döndük ama bunun da maliyeti arttı. Biz de daha ekonomik olan arıcılık ile ilgilenmeye karar verdik. Bakımı kolay, hayvancılığa göre maliyeti daha az. Arıcılıkla evimize ekonomik girdi sağlayacağız” dedi.

Sancaklı Köyü Muhtarı Veli Sert (65), arıcılığın köy için çok iyi olacağını, bölgenin son zamanlarda arıcılık alanında atılım yaptığını ve daha iyisini yapmak için çalışacaklarını belirtti. Törenin ardından kursa katılanlara belgeleri ile birlikte arıcılık malzemeleri ve kovan verildi.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül ile köylüler ve üreticiler katıldı.