İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için hazırlanan eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemleri hakkında basın toplantısı düzenledi. Soyer, "Eğitime yönelik tüm bu destek faaliyetleri için yaklaşık 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık" dedi.

Tunç Soyer: Eğitime destek faaliyetleri için 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için hazırlanan eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini düzenlenen basın toplantısı gerçekleştirildi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi üzerine İzmir’deki bin 750 okula temassız ateş ölçer dağıtımına başladıklarını ifade eden Soyer, "Her okula iki adet olmak üzere bin 750 okula toplam 3 bin 500 adet hijyenik paspas dağıtıyoruz. Hijyenik paspaslar bakteri ve virüslerin okul içine, dersliklere taşınmasını engellemek için öğrenci ve öğretmen girişlerine yerleştiriliyor"diye konuştu.

Maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olmayı hedeflediklerini belirten Soyer, “İnternete erişemeyen çocuklarımız için 4 GB’lık 20 bin internet paketinden oluşan bir destek sağlayacağız. Tableti, bilgisayarı olmayan çocuklarımız için 2 bin adet tablet dağıtacağız. Belediye tesisleri eğitim merkezlerine dönüşecek. Bugünden itibaren uygun durumdaki tüm belediye bina ve tesislerimizi çocuklarımızın eğitim amaçlı kullanımına açıyoruz. Mahallelerde yer alan kültür merkezlerimiz, semt merkezlerimiz, kütüphanelerimiz, çocuk ve gençlik merkezlerimiz, mesleki eğitim merkezlerimiz, bilgisayar sınıflarımız interneti, bilgisayarı, tableti olmadığı için uzaktan eğitime erişemeyen çocuklarımızın bağlantı noktaları olacak. Çocuklarımız bu merkezlerimize gelip hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye uygun bir biçimde eğitimlerini takip edebilirler. İlk etapta 36 bilgisayar sınıflı 14 kurs merkezi, 8 çocuk ve gençlik merkezi, 7 kültür merkezi, 10 araç mobil EBA’ya erişim noktası olarak hizmet verecek" diye konuştu.

Sosyal destekler kapsamında 25 bin çocuğa içerisinde 130 TL yüklü “Eğitim Kartı” vereceklerini söyleyen Soyer, “Bu desteğin aynı zamanda kırtasiye esnafı için de bu zorlu günlerde can suyu olacağına inanıyorum. Desteğe ihtiyaç duyan ailelerimizin çocuklarına 25 bin bot ve 25 bin mont dağıtacağız. Kent esnafına destek olunması amacıyla bot ve mont üretiminde kullanılacak malzemelerin İzmir esnafından temin edilmesini şart koşuyoruz. Bot, mont ve Eğitim Kartı desteğini okullardan aldığımız listeler çerçevesinde 1. ve 8. sınıflar arasında öğrenim gören çocuklarımıza dağıtıyoruz. Eğitime yönelik tüm bu destek faaliyetleri için yaklaşık 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık" ifadelerine yer verdi.

Kent trafiğinde yoğunluk beklemediklerini ancak tüm önlemleri aldıklarını söyleyen Soyer, “Tüm toplu ulaşım araçlarımız, salgın riskinin minimize edilmesi amacıyla hem her seferden sonra hem de gün sonunda titizlikle temizleniyor, dezenfekte ediliyor. Aktarma merkezlerimiz, duraklarımız ve istasyonlarımız da. Öğrenci binişlerinin en yoğun olduğu 44 hatta ilave otobüs koyacağız. Okulların tamamen yüz yüze eğitime dönmesiyle birlikte halen kentte tüm hatlarda hizmet veren bin 344 otobüse ilave olarak 100 otobüs daha sefere çıkarılacak" dedi.

KORKULACAK BİR ARTIŞ YOK

“Kentteki ölüm oranlarında olağanüstü bir artış var mı?” sorusunu yanıtlayan Soyer, “Korkulacak ya da farklı düzeyde bir artış yok. Sağlıkçıların ifade ettiği gibi virüsün mutasyona uğradığından bahsedilebilir. Verdiği tahribat azalıyor belki de” ifadelerini kullandı.

VALİLİK VE BÜROKRASİSİYLE SIKINTIMIZ YOK

“Pandemi Kurulu toplantıları yapılıyor mu?” sorusunu yanıtlayan Soyer, “Geçen valimizle bir kez toplanmıştık. Sitemde bulunmuştuk. Yeni valimiz gelir gelmez topladı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Valilik ve bürokrasisiyle ilişki noktasında sıkıntımız yok. Önerilerimiz dikkate alınmazsa o zaman değerlendiririz. An itibariyle memnunuz” ifadelerini kullandı.

YADIRGIYORUM!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde kente gelerek bir dizi etkinliğe katılması ve yerel dinamiklere davette bulunmaması için konuşan Soyer, “Maske meselesi hükümetin önüne geçti. Biz de bir şeyler yapıyoruz. Sorunları bilmek hakkımız. Yadırgıyorum” dedi.