İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirdiği Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatifle protokol imzalandı. Başkan Tunç Soyer, “İmeceyle İzmir’den Türkiye’ye umut oluyoruz” dedi.

Tunç Soyer: İzmir’de tarihe geçecek bir imece
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatifle daha işbirliği protokolü imzalandı. 30 Ekim İzmir depreminde evleri hasar gören yurttaşlar için geliştirilen Halk Konut projesiyle daha önce Dilber, Çiçek Hanım Apartmanı ve Kılıç Apartmanı sakinlerinin kurduğu üç kooperatif ile masaya oturulmuştu.

30 Ekim depremi sonrasında depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için vakit kaybetmeden birçok adım attıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ve kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. Depremzede kooperatifleriyle beraber İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İzBeton ve Ege Şehir Planlama ile Bayraklı Belediyesi şirketi Baybel, Halk Konut projesinin paydaşları oldu. 15 Haziran’da Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzaladığımız protokol, projemizin ilk adımı ve can suyu haline geldi. Projemiz, Çiçek Hanım ve Kılıç Apartmanları ile büyüdü” diye konuştu.

DAYANIŞMA DAHA DA BÜYÜYECEK

2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif projeye dâhil olduğunda 3 bin bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsayacaklarını söyleyen Soyer, “Depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak. Halk Konut nedir, iki cümleyle sizlere açıklayacağım. Hiç kimsenin siyasi veya ticari rantına teslim olmadan vatandaşın öz gücüyle belediyenin kurumsal gücünün bir araya geldiği konut projesidir. Türkiye’de böyle bir model yok. Türkiye bu modeli İzmir’den öğrenecek. Seçim beyannamemde biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız demiştim. Halk Konut bunun en güzel örneklerinden biri oldu. İzmir’de belediye ve vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz. Bayraklı ilçemiz haricinde Buca, Karşıyaka, Çiğli ve Menderes ilçelerimizden de Halk Konut’a talepler gelmesi, dayanışmamızın daha da çok büyüyeceğini gösteriyor” dedi.

Soyer ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut olduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Herkes şunu bilsin isterim. İzmirliler yoksulluk ve felaketlerden dahi rant elde etmeye çalışanlar karşısında çaresiz değildir. Çare biziz. Çare sizlersiniz. Çare, işte bu örnek imecemiz. Bu can bu bedende oldukça sonuna kadar sizi yalnız bırakmayacağım. Yanınızda olmaya devam edeceğim. İzmir umut olmaya, aydınlık olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

HALK KONUT PROJESİ NEDİR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ve Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş.’nin güç birliği oluşturarak hayata geçirdiği Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için vatandaşlara belediye güvencesi ve teknik yardım sunuyor. Model ile pek çok orta hasarlı bina için İzmirlilere destek olunması amaçlanıyor. Halk Konut projesinde görev alan belediye şirketleri, yüzde 1 gibi sembolik bir kâr oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetini karşılıksız veriyor. Dilber, Çiçek Hanım, Kılıç, Onur, Seven, Yeni Ay, Özkanlar 36, Işıl, Öner Bey, Başarı 2-3 Apartmanı sakinlerinin kurdukları kooperatiflerle anlaşma imzalandı. Bu on kooperatifle toplamda 409 bağımsız bölüm inşa edilecek.