İzmir'in kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlamaları zafer yürüyüşü ile başladı. Gün boyu kentte süren törenlerde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kurtuluşun 100. yılında milli mücadelemizin değerini hafızalarımızda tazelemek bizim asli görevimiz” dedi

Tunç Soyer: İzmir, umudun yüzüdür

BİRGÜN EGE

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 100. yıl törenleri geleneksel zafer yürüyüşüyle başladı. Afyon’dan İzmir’e doğru 25 Ağustos’ta yola çıkan 100. Yıl Zafer ve Anma Yürüyüşü kafilesi, Afyon Dereçine’den itibaren taşıdıkları bayrağı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teslim etti. Daha sonra Tunç Soyer, Zafer ve Anma Yürüyüşü kafilesi ve binlerce İzmirli ile Basmane’den Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdü. Katılımcılar daha sonra Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıta çelenk koydu.

Kutlamalar kapsamında Konak Meydanı’nda temsili bayrak töreni yapıldı. Törende İzmir’in kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri İzmir Hükümet Konağı’nın önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin’i temsil eden bir asker Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekti.

tunc-soyer-izmir-umudun-yuzudur-1061996-1.

"İKİNCİ YÜZYILIN UMUDUNU BÜYÜTEN SİZLERSİNİZ"

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Her bir hücremize kadar İzmirli olmanın onurunu yaşadığımız 9 Eylül tarihi sadece bir şehrin kurtuluşu değildir. Aynı zamanda işgal edilmiş, kuşatılmış bir ülkenin hürriyetine ve bağımsızlığına kavuştuğu günün tarihidir. Bir milletin ayağa kalkışı ve Cumhuriyetimizin doğuşu, 100 yıl önce bugün gerçekleşti. Bu nedenle hep ‘İzmir, umudun yüzüdür’ diyorum” dedi.

tunc-soyer-izmir-umudun-yuzudur-1061997-1.

Soyer, “Bizlere bağımsızlığı, özgür ve onurlu bir yaşamı miras bırakan başta büyük önderimiz Atatürk ve tüm kahramanlarımızın yolunda yürümek, en önemli vazifemiz. Onların bıraktığı miras, bizim en büyük hazinemiz. Bu mirasa sahip çıkmak ve bizden sonraki kuşaklara emanet etmek, boynumuzun borcu. Tam da bu süreçte 100 yıl önce atalarımızın canıyla, kanıyla ödediği bedelleri; kadını, genci, yaşlısı demeden topyekûn yapılan mücadeleyi yeniden hatırlamamız gerekiyor. Bu meydandaki buluşmamız, bu müthiş coşku, işte bunun kanıtı. İkinci yüzyılın umudunu büyüten de sizlersiniz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında hep beraber çok daha güzel bir memleketi el ele, kol kola, güle oynaya inşa edeceğimize tüm kalbimle inanıyorum” diye konuştu.