İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye ve bağlı kuruluşlarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için İZENERJİ bünyesinde kurulan İZETAŞ ile enerji alım sözleşmesi imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Döviz artışı nedeni ile bir metro hattı kaybettik derken, arkadaşlarımızın çalışması ile bugün o metro hattını geri kazanıyoruz” dedi.

Tunç Soyer: Kaybettik dediğimiz metro hattını geri kazandık

Berkay SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), Belediye ve bağlı kuruluşlarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için İZENERJİ bünyesinde kurulan İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi (İZETAŞ) ile enerji alım sözleşmesi imzaladı. İmza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP İzmir Milletvekilleri; Murat Bakan, Tacettin Bayır, Bedri Serter, Özcan Purçu katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Bu büyük bir gurur. Başkanımızın vizyonu, çalışma ekibinin azmi İzmir’i Türkiye’de örnek bir noktaya getiriyor. Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Türkiye’nin enerji arzı ithalata dayalı ve bunun değişmesi lazım. Güneşi en başa koyarak Türkiye’de bir enerji dönüşümünü başlatmak zorundayız. Biz bununla ilgili çalışıyoruz. Burada yapılan hizmetler ileride daha da iyi anlaşılacak” dedi.

Akın, “19 yılda yapılan güneş enerjisi 7 bin 800 Megawatt, iktidarımızda yılda 5 bin Megawatt yenilenebilir enerji yapacağız” dedi ekledi: “Bunu hayata geçirecek her türlü bilim, inovasyon ve teknolojiye dayalı yeşil kalkınma hamlesini başlatacağız. Güzel bir gelecek için çalışıyoruz. Enerji verimliliği için en iyi enerji kaynağı yenilenebilir enerji. Bunu maksimum düzeyde değerlendireceğiz. Bunu tüm Türkiye’ye anlatmamız lazım. Enerji kooperatifleri mutlaka desteklenmeli. Tüm araziler güneş tarlalarına dönmelidir. Böylelikle çiftçimiz de kendi elektriği üretecek ve ücretsiz enerjiye sahip olabilecek. Kendi elektriğini üretmek isteyen vatandaşlarımız devletin desteğiyle bunu yapsalar ülkemizde çok büyük bir gelir sağlar. Biz başaracağız. Başkanımız, yeşil şehir eylem planı ile sera gazı emisyonunu yüzde 40’a düşürmeyi hedefliyor. İZENERJİ’yi de öne koyarak bir iddiayı başarıyor. Çok başarılı bir çalışmayla lisansını aldı. Bu tarihi bir adım. Hem partimiz hem ülkemiz için teşekkür ediyorum.”

'BÜTÇEDEN YÜZDE 22 TASARRUF'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin elde ettiği başarının kendini gururlandırdığını vurguladı. Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumları ve şirketlerinin yıllık toplam elektrik tüketimi 750 milyon kilowatt saat. Bu, yürürlükteki tarife fiyatıyla tam 1 milyar 350 milyon TL ediyor. Elektrik fiyatlarını yüzde 100'ün üzerinde arttığı ortamda İBB yüzde 22 oranında tasarruf yaparak yaklaşık 300 milyon TL’lik tasarruf sağlıyor. İZETAŞ, belediyemizi enerji tedarikindeki fahiş kar oranlarına karşı koruyor ve elektrik için harcanan bütçesini yüzde 22 oranında düşürüyor” dedi.

OSB'lerde yaşanan elektrik kesintilerini hatırlatarak enerji krizinin büyük bir boyutta olduğunu vurgulayan Soyer, "Bakın, Türkiye'deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde, 72 saat boyunca elektrik kesintisi yaşanıyor. Sanayicimiz şalterleri indirdi, üretim tümüyle durdu. 320 Organize Sanayi Bölgesi’nde, 50 binin üzerindeki fabrikada üretimin durması büyük bir enerji krizidir. Bu, milyarlarca dolar zarar oluşturması beklenen ve evvelinde benzeri görülmemiş bir enerji krizi. Bugün Belediyemizin 6 aylık, İZSU’nun yıllık enerji ihtiyacının 200 milyon kilowatw saatini ve Metro AŞ’nin bir aylık elektrik enerjisini karşılamak için sözleşme imzalıyoruz" diye konuştu.

Yapılacak anlaşma ile elde edilecek tasarruf miktarına dikkat çeken Başkan Soyer, "Sadece bu imzalarla İzmirli’nin cebinde kalacak para tam 30 milyon TL. Tüm projemiz tamamlandığında İZETAŞ’ın Belediyemize bir yılda sağladığı kazanç 297 milyon TL olacak. Bu rakam beş yılda 1 milyar 485 milyon TL demek. Yani döviz artışı nedeniyle bir metro hattı kaybettik derken, arkadaşlarımızın çalışması ile bugün o metro hattını geri kazanıyoruz. Çok mütevazı imkanlarla elde edilmiş bu büyük başarının tek bir sırrı var. Şehrimizi yönetirken sadece halkımızın menfaatini düşünmemiz. Benim çocuklarımıza enkaz yerine dönmüş bir dünya bırakmaya hiç niyetim yok. Bu nedenle yüksek enerji maliyetlerini azaltmak ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak bir tercih değil, bir mecburiyet” ifadelerini kullandı.