İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çevrimiçi bir toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soyer, özellikle deprem sonrasında İzmirlilerin gösterdiği dayanışma örneğinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Tunç Soyer: Krizlere ve afetlere dirençli bir belediyeyiz

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020 yılının son günlerinde İzmir’deki gazetecilerle, çevrimiçi bir toplantıda bir araya gelerek soruları cevapladı.

2020 yılının İzmir için ağır geçtiğini ifade eden Soyer, “İzmir tarihinin en büyük orman yangınlarından biri yaşandı. Hemen arkasından pandemi yaşandı, ondan sonra deprem yaşandı ve tekrar pandemi tırmandı. 18 ay neredeyse tamamen krizlerle geçti diyebiliriz. İç karartıcı her şeyi yaşadık. Ama bu süreçte İzmirliler birbirlerine sahip çıktılar. Deprem sonrasında hayatım boyunca unutamayacağım kareler ortaya çıktı” dedi.

Dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu tekrar gördüklerini söyleyen Soyer, “Çok iç karartıcı bir seneydi ama içimizi aydınlatan, geleceğe umutla bakmamıza sağlayan çok büyük bir dayanışma örneğini gördük. Bu tür krizleri atlatmak için dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Kentte yaşayan insanların kendilerini güvende hissetmelerinin ne kadar önemli olduğunu da gördük” diye konuştu.

Pandemi sürecinde esnafın büyük bir mağduriyet içinde olduğunu vurgulayan Soyer, “Bütün esnafımız çok büyük mağduriyet içinde. 1 Ocak’tan itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi katı atık bertaraf bedelini konut dışı yerlerden tahsil etmeyecek. Esnaf arkadaşlarımızın su bedellerinde de 3 ay boyunca yüzde 50 indirimli kullanacak. Asgari ücret konusunda da hemen uygulamaya geçtik. İzmir Büyükşehir belediyesinde çıplak ücretiyle tüm çalışanlar yeni açıklanan ücretin üstündeydi. Ancak çıplak ücrette bugünden sonra 3 bin 100 TL’nin altında olmayacak” ifadelerini kullandı.

SU KAYNAKLARININ DOĞRU KULLANIMINI SAĞLAYACAĞIZ

Kuraklık tehlikesi ile ilgili de bilgi veren Soyer, “İzmir’de tükettiğimiz suyun yüzde 72 tarım, yüzde 18 sanayi, yüzde 10’u evlerde tüketiliyor. Tarımda yerli tohumları değil, dışarıdan aldığımız tohumları kullandığımız için çok su kullanılıyor. Biz bu tarım politikasını değiştirmeyi hedefliyoruz. Suyla ilgili üreticilerimize vereceğimiz destek kaynakların doğru kullanımını sağlayacağımız bir destek olacak. Yaklaşık 100 bin metreküp atık suyun tekrar tarımda kullanılması için arıtma tesisini kullanacağız. 8 yeni baraj ve göletten su aktarımı yapacağız. Hava kirliliği konusunda da çeşitli çalışmalarımız var. 100 elektrikli otobüsü eshotun filosuna katmayı hedefliyoruz. Fosil yakıtlardan arınmak istiyoruz. İzmir’in filosuna 40 yeni elektrikli araç katılacak. Bu da İzmir’in tüm doğasına olumlu etkileyecek ve karbon salınımını azaltacak. Elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için çalışıyoruz. Özel park yerleri hazırlıyoruz ve şarj istasyonları kuracağız” dedi.

2021 yılında ulaşım başta olmak üzere tüm yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Soyer, kentsel dönüşümle ilgili ise şunları söyledi: “Ege Mahallesi’nde uzun yıllardır bekleyen kentsel dönüşümü başlattık. Bir belediye şirketini ihaleye sokarak diğer müteahhitleri devreye soktuk. Kimse ilgilenmeseydi biz İZBETON olarak girip ihaleyi alacaktık ama buna gerek kalmadı. 1000 konutluk Ege Mahallesi’nin kentsel dönüşümü başladı. Oradaki dönüşüm kentimiz içinde önemli bir yenilenme anlamına geliyor. İkinci olarak Örnekköy’de de kentsel dönüşüm başladı. Biz kentsel dönüşümü en öncelikli meselemiz olarak görmeye devam ediyoruz. İzmir’de yapı stoğu çıkarmak için tüm yapıları tarayacağız. Birçok bina için yıkım kararı almamız gerekecek. Yıkım kararı aldığımız binalarda yaşayan vatandaşlarımız için Dünya Bankası’yla görüştük ve uzun vadeli düşük faizli kredilerle vatandaşların kendi kendilerine kentsel dönüşümlerini yapmasını sağlayacağız.”