8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen Yerelde Kadın Politikaları Çalıştayı'nda konuşan Tunç Soyer, "İzmir’in 'Kadın Dostu Kent' anlayışını daha da güçlendirecek, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı bugünkü çalıştayın sonuçlarını da esas alarak ortak akıl ve katılımcı bir anlayışla uygulayacağız" dedi.

Tunç Soyer: Yerel Eşitlik Eylem Planı'nı oluşturacağız

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Kadın Dostu Kent" anlayışıyla düzenlediği Yerelde Kadın Politikaları Çalıştayı Kültürpark 4 No'lu Hol'de başladı.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Bitlis'te helikopter kazasında yaşamını yitiren askerleri anarak konuşmasına başladı. Soyer, "11 eve ateş düştü, aslında hepimizin evine ateş düştü. Gönlümüz kalbimiz kahraman şehitlerde, onların ailelerinde. Hepsine başsağlığı ve sabırlar diliyorum" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda yapılan Yerelde Kadın Politikaları Çalıştayı'nda kadın örgütleri temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar, meclis üyeleri, CHP Kadın Kolları MYK üyeleri ve ilçe belediyelerinin temsilcileri ile bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Soyer "Bu çalıştayda kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık, kadın istihdamı, eğitim ve karar alma mekanizmalarında kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi birçok önemli meseleyi konuşacağız. Kadın alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve ilçe belediyeleri ile birlikte Yerel Eşitlik Eylem Planı oluşturuyoruz. İzmir’in 'Kadın Dostu Kent' anlayışını daha da güçlendirecek Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı bugünkü çalıştayın sonuçlarını da esas alarak ortak akıl ve katılımcı bir anlayışla uygulayacağız" dedi.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Çalıştayda Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez Güler ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer peyzaj mimarlığında toplumsal cinsiyet eşitliği uygulamalarının hayata geçirilmesiyle ilgili işbirliği protokolü de imzaladı.

Açılış konuşmasında ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin giderek arttığını söyleyen Soyer, "Bunun arka planında çok geniş ve derinlikli sebepler yatıyor şüphesiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’i demokrasi ve insan hakları ile anılan örnek bir şehir haline getirmeyi, toplumsal cinsiyet eşitliğini il genelinde tesis etmeyi ve kadın mücadelesine omuz vermeyi yerel yönetim anlayışının merkezine koydu. Kadın istihdamı başta olmak üzere, kadınların toplumsal yaşamda eşitliğini sağlayacak politikalar geliştirmeye büyük özen gösteriyoruz. Bu hususta, başta Büyükşehir Belediye Meclisimizin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğümüz olmak üzere belediyemizin ilgili tüm birimleri çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Meslek Fabrikası ve Masal Evleri’nde kadın istihdamı öncelikli kurslar düzenliyoruz ve kadın üreticilere destek sağlıyoruz. Anahtar Bütüncül Hizmet Merkezimizi sizlerin katkılarıyla daha da büyütmeyi amaçlıyoruz. Tüm bunları yaparken, Belediyemizin yönetim ve istihdam politikasına sirayet eden cinsiyet eşitliği ilkesinden asla taviz vermiyoruz" şeklinde konuştu.

"YOL HARİTAMIZA BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ"

Pandemi ile birlikte çok daha büyük boyutlara varan kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması ve kadın işsizliğinin bugünkü buluşmanın önemli başlıkları arasında yer aldığını belirten Soyer, "Bugün, tüm bu konuları tartışarak İzmir’deki yol haritamıza birlikte karar vereceğiz. Elimizdeki veriler, kadın işgücünün erkeklere göre salgından çok daha olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Yaşanan tüm baskılara rağmen kadınlar, adalet ve eşitlik mücadelelerini yükseltmeye ve yine toplumsal umudun taşıyıcısı olmaya devam ediyor. Bu değişimi daha da hızlandırarak büyütmemiz çok önemli. Örneğin kadın hareketini desteklemek için Kent Kadın Müzesi’ni kuruyoruz. Burada, ülkemiz ve dünyadaki kadın kuruluşlarıyla ortak projeler ve işbirlikleri geliştireceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğin i yaygınlaştırmak için 'İzmir Yıldızı Ödülü' vermeye başlıyoruz. Kadın çalışmalarındaki iyi örnekleri ön plana çıkartarak yerel ve ulusal düzeyde farkındalık yaratılmasını hedefliyoruz. Bir kez daha altını özenle çizmek isterim ki cinsiyet eşitliğini egemen kılmak sadece kadınların değil, tüm toplumun eşit ve adil bir yaşam sürmesinin anahtarıdır. Bu aynı zamanda hepimizin özgürleşmesini, demokrasi ve insan haklarının yaşam bulmasını mümkün kılar. Toplumsal barışı tesis eder. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden hemen önce gerçekleştirdiğimiz bu değerli buluşmada açığa çıkacak her bir fikrin yolumuza ışık tutacağına tüm kalbimle inanıyorum" şeklinde konuştu.