Tuncel Kurtiz ölümünün 6. yılında anılıyor

Altı yıl önce yaşamını yitiren usta sanatçı Tuncel Kurtiz ölümünün 6. yılında anılıyor. 27 Eylül 2013 tarihinde aramızdan ayrılan sanatçı geriye yüzlerce film, tiyatro oyunu ve dizi bıraktı.

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

Tuncel Kurtiz, 1 Şubat 1936 tarihinde İzmit'in Bahçecik nahiyesinde dünyaya geldi. Bürokrat babasının görevi gereği ilkokulu sekiz farklı şehirde bitirdi. Ortaokulu Edremit'te okudu. Yine farklı şehirlerde devam ettiği lise hayatını Haydarpaşa Lisesi'nde sonlandırdı.Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise İngiliz filolojisi, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı. İlk işi, İETT'de ışık kontrolörlüğü oldu.Oyunculuğa tiyatro ile başlayan Kurtiz, ilk olarak 1958 yılında, Haldun Dormen Tiyatrosu'nda sahne aldı.

Yurt içi ve yurt dışında pek çok tiyatroda (A.B.D, Almanya, İsveç, Hollanda vs..) sahne alan başarılı oyuncu, Şeyh Bedrettin Destanı, Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman gibi pek çok tiyatro oyununda rol aldı.1964 yılında rol aldığı ve Orhan Günşiray'ın yönettiği Şeytan'ın Uşakları adlı sinema filmi ile beyazperdeye adım atan Kurtiz, sinemadan da bir daha kopmadı. Yılmaz Güney'in Sürü, Umut ve Duvar gibi efsanevi filmlerinin de aralarında yer aldığı 100'e yakın filmde rol aldı. Türkiye sinema tarihinin diğer klasiklerinden Tunç Okan filmi 'Otobüs', Erden Kıral imzalı 'Kanal' gibi filmlerde rol aldı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo Ödülü"nü Nurettin Sezer ile kaleme aldığı "Gül Hasan" filminin senaryosuyla kazandı.

tuncel-kurtiz-olumunun-6-yilinda-aniliyor-629989-1.

2 Eylül 1980 darbesi sonrasında yakın arkadaşı Yılmaz Güney'in ölümüyle yurtdışında yaşamaya başladı. İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro kariyerini başarıyla sürdüren, yabancı tiyatro ve sinema projelerinde yer alarak yeteneğini ispatlayan sanatçı, 90'lı yıllarda tekrar Türkiye 'ye döndü. Yeşilçam'ın eski solcusu olarak bilinen yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla ilişkilerini sürdürdü. Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" verildi.

'DEVRİMCİ SANATÇI'

Derimci kişiliğiyle tanınan usta sanatçı, kendi sinemasını şu şekilde anlatmıştı:

Bizim devrimci sinemamız bu olacak. Bu topraklardan çıkacak. Bu toprağın tarihinden çıkacak, sosyolojisinden, felsefesinden çıkacak. Başka çaremiz yok. Karacaoğlan'ı da olacak içinde, Ağrı Dağı'nın çiçekleri de olacak. Bu arada Nazım Hikmet de, İlhan Berk de olacak, şairlerimiz de olacak içinde, Fuzuli de olacak. Çünkü bir büyük yelpazenin içinden geliyoruz. Çok büyük kültürel temellerimiz var, ta Anadolu'nun temelinde on bin yıllık bir kültür var. Bunun içinden gelen Türkmenler, Yörükler ve diğerleri bu kültürle birleştiler. Bir tarafta Şah İsmail, bir tarafta Azerbaycan var, bir tarafta Gök Türkler var, Dede Korkutlar var, bir taraftan Osmanlı'nın Fuzuli'si Nedim'i var, Itri'si var Levni'si var. Yani öylesine geniş bir coğrafyadan geliyoruz ki, bunları yakalayabilmek lazım."

tuncel-kurtiz-olumunun-6-yilinda-aniliyor-629990-1.

Ölümünün 6. yılında usta sanatçıyı sosyal medya kullanıcıları da unutmadı. Kurtiz birçok paylaşımla anıldı: