Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ve Petrol-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ikinci arabulucu görüşmesi önceki gün yapıldı. Görüşme sonrası uyuşmazlık tutanağı tutuldu. TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale tesislerinden çalışan yaklaşık 4 bin 300 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işverenin uzlaşmaz […]

TÜPRAŞ’ta anlaşma yok, işçiler kararlı

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ve Petrol-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ikinci arabulucu görüşmesi önceki gün yapıldı. Görüşme sonrası uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale tesislerinden çalışan yaklaşık 4 bin 300 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle anlaşmazlık ile sonuçlanmış ve arabulucu nezaretinde görüşmelerin sürmesi kararlaştırılmıştı. Arabulucuk görüşmelerinde de anlaşma sağlanamadı. TÜPRAŞ’ın Aliağa tesislerinde işçiler her gün dış kapıdan müdürlük binasına kadar yürüyüş yaparak işvereni uyarıyor.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, dün işçilere yaptığı konuşmada, işveren yetkililerinin sözleşme süresini, vardiya sistemini ve mazeret izinlerini “aynı şekilde gasp etme anlayışını” sürdürdüğünü söyledi.

Oktay, “TÜPRAŞ işvereni şunu çok iyi bilmelidir ki; kazanılmış haklarımızı gasp etme anlayışından vazgeçmezlerse süreçte bir ilerleme sağlanamayacaktır. İşveren yetkilileri arabulucu aracılığıyla mazeret izinlerini sekizden üçe düşürürsek verecekleri ücret zammının mesajını bizlere iletti. Biz de onlara ‘Kazanılmış haklarımızdan asla taviz vermeyiz, kabul etmiyoruz’ mesajını ilettik. Bu ülkede en çok kâr eden TÜPRAŞ. Bizler ürettik, kapasite arttı, üretim rekorları kırdık” dedi.

Yapılan arabulucu görüşmesi sonrasında tutulan uyuşmazlık tutanağının yarın Bakanlığa iletileceği bilgisini veren Oktay, “Bakanlık da taraflara tebliğ edecek. Ondan sonraki süreçte de 6 işgünü içinde, yani 27 Mayıs’a kadar Yüksek Hakem Kurulu’na başvuru süremiz var. Bu süreci genel merkezimiz ve dört şubemizle ortak mücadele anlayışıyla iyi değerlendirerek bitirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

KİPLAS DEVREDEN ÇIKSIN

Oktay, sözleşme sürecini TÜPRAŞ’la yürütmek istediklerini belirterek, KİPLAS’ın devreden çıkması gerektiğini kaydetti. TÜPRAŞ yetkililerine seslenen Oktay, “İnisiyatif alın, bu toplu sözleşmeyi bizimle masada imzalayın. Bu sözleşme bittiğinde burada KİPLAS olmayacak, biz sizinle yüz yüze çalışmaya devam edeceğiz.

Hangi yüzle yüzümüze bakacaksınız? Kazanılmış haklarımıza, emeğimize, alın terimize saldırmaya devam etme anlayışından bir an önce vazgeçin! 35-40 yıllık rafineri kültürüne, TÜPRAŞ geleneğine ihanet etmeyin! Yoksa burada iş barışı kalmaz, bundan sonraki süreci biz bile yöneteyiz” ifadelerini kullandı.