TÜPRAŞ’ta kıyım hazırlığı

Haber Merkezi

TÜPRAŞ’ta, taşeron şirket çatısı altına girmeyi reddeden işçilerin Petrol-İş Sendikası öncülüğünde çalışmama haklarını kullanması üzerine işten çıkarmaların başlayacağı iddia edildi. 4 rafineride çalışan 90 işçi arasında ‘uyumsuzluk’ gerekçe gösterilerek işten çıkarmaların başlayacağı konuşuyor. Nisan ayında 2 işçinin 1 haftalık ücretsiz izne gönderilmesi ise kaygıların artmasında en önemli etken. İşçiler, ücretsiz izne karşı sendikanın pasif kaldığını ve olası bir işten çıkarma sürecine karşı sendikanın sert tepki vermesi gerektiğini belirtiyor.

Koç Holding’in çok sayıda işçiyi çeşitli gerekçelerle işten çıkarmasını topyekun güvencesizlik saldırısı olarak gören işçiler şu soruyu soruyor: "Eğer bir sendika iş güvencemi de sağlayamayacaksa ne yapacak? Onun varlığının anlamı nedir?” Evrensel’den Eren Saran’ın haberine göre sendika genel merkezi henüz işçilere açıklama yapmış değil ve şubelerini de “ses çıkarılmaması ve sakinleştirmesi” yönünde uyarıyor.

Bir işçi "Bize verilmek istenen mesaj belli. TÜPRAŞ’ta iş güvenceniz yok diyorlar. Sesinizi kesin, uyumlu işçiler olun diyorlar" dedi. İşçiler ayrıca işten çıkarılacaklar listesinin neye göre hazırlandığı konusunda da tartışıyor. Kimi bu listenin toplu iş sözleşmesi sürecinde belli pazarlıklar sonucu işverenle sendika genel merkezi arasında hazırlandığını düşünüyor.