Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta işçiler taşerona geçmeyi kabul etmedi. İşçi kıyımı için hazırlıklara başlandı. 87 kişilik işten çıkarma listesi oluşturuldu. İşçiler rafineriye kapanarak “Baskıları kabul etmiyoruz” dedi.

TÜPRAŞ’ta kıyıma karşı işçi rafineriye kapandı
Fotoğraf: PETROL-İŞ

Aycan KARADAĞ

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta yönetim işçi kıyımı yapmak için harekete geçti. Şirket, TÜPRAŞ’ın Kırıkkale, Batman, Kocaeli ve Aliağa rafinelerinde çalışan 87 işçinin isminin yazılı olduğu işten atılacaklar listesini Petrol-İş Sendikası’na illeti. Sendika ise sorumluluğu şubelerine bıraktı.

Petrol-İş Aliağa Şubesi ile şirket arasında geçen görüşmelerden ise olumsuz sonuç çıktı. Şirket, Aliağa Rafinerisi’nde çalışan 27 işçi için farkı gerekçeler sunarak işten çıkarma yapmak istedi. Sendika ise karara tepki göstererek işyerine kapanma eylemine başladı.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, yaptığı açıklamada, “Biz göreve yeni başladık. Liste falan bilmem. İşçi çıkarmanın bir kuralı vardır. Bunların işletilmesi gerekiyor. İşverenle 27 işçi üzerinden pazarlık yapmayacağımızı, buradaki sorunun yüz kızartıcı bir şey olmadığı takdirde bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik. Ama işveren yetkilileri illa masada bir pazarlık olmasını ve bizim kişi seçmemizi istiyorlar. Biz bunu kabul etmedik” dedi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Şirketin işten çıkartılacak isimlere sundukları bahaneye tepki gösteren Toptan, “Çıkarılmak istenen bazı arkadaşlarımız için sosyal medya paylaşımları gerekçe gösteriliyor. Bir insan sosyal medyada paylaşım yaptı diye işten çıkartılmaz. Birine hakaret etmiyorsa, kurallara uygun davranıyorsa sosyal medyada her fikrini söyleyebilir. İşten çıkartılmak istenenlerin arasında 4 tane engelli arkadaşımız var. Şirket bu arkadaşlardan ‘performans’ alamadığını gerekçe olarak sunuyor. Ama bu işçileri, şirket kendi aldı. Bu arkadaşlarımızın engeli biliniyordu. Şimdi, ‘seni beğenmedim işten çıkartıyorum’ diyemezsin” diye konuştu.

Toptan son olarak şunları kaydetti: “İşçilerimizi korumaya devam edeceğiz. İşçiler bize güveniyor, biz de onlara güveniyoruz. Baskıları kabul etmiyoruz.”