BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanseri hedef alan mRNa aşıları için tarih verdi. Türeci ve Şahin aşıların 2030'a kadar hazır olabileceğini söyledi.

Türeci ve Şahin: Kansere karşı üretilen mRNa aşıları 2030'a kadar hazır olabilir

Koronavirüse karşı aşıyı bulan BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanseri hedef alan mRNA aşıların 2030’a kadar hazır olabileceğini söyledi.

T24'ün BBC Sunday’den yaptığı aktarıma göre Türeci ve Şahin, Covid-19’a karşı kullanılan Pfizer-BioNTech üretimi mRNA aşılarından bahsetti.

Prof. Türeci, koronavirüs aşısı için kullanılan mRNA teknolojisinin, kanser hücrelerini hedef almak için kullanılabileceğini söyledi. mRNA temelli kanser aşılarının ne zaman hazır olabileceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Prof. Şahin “2030’dan önce erişilebilir” dedi.

Türeci, kanser aşısı çalışmalarında bir kesinlikten bahsedilemeyeceğini söyleyerek “Bilim insanları olarak bir kansere çare bulduk demekten her zaman çekiniyoruz. Birçok dönüm noktası oldu ve üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

mRNA koronavirüs aşıları, hedeflenen mikroorganizmanın antikor oluşturan antijenik yapısının mRNA’sını içeriyor. Açılımı mesajcı ribonükleik asit olan mRNA, sentetik RNA moleküllerini insan hücrelerine transfer eden yeni bir aşı türü. Burada genetik malzemenin nakli (transfeksiyon) söz konusu.

RNA, hücrenin içine girdikten sonra mRNA olarak çalışıyor ve hücreyi yeniden programlayarak, hücrenin normalde patojen (örneğin virüs) veya kanser hücreleri tarafından üretilen yabancı proteini üretmesini sağlıyor.

BioNTech, koronavirüs salgınından önce mRNA kanser aşıları üzerinde çalışıyordu. Salgınla birlikte çalışmalarını koronavirüs aşısına odaklayan şirket, şimdi yeniden kanser aşısında klinik testlere başladı.