"TÜRGEV'e verilmeyen kamu arazisi kalmasa kimse şaşırmayacak"

Ülke gündemine 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla giren, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal ile kızı Esra'nın yöneticisi olduğu TÜRGEV, her geçen gün "kamusal kaynakların tahsisiyle" büyümeye devam ediyor. Yurt Gazetesi yazarı Esin Gedik, bugün "Memleketin tapusunu TÜRGEV'e verip kurtulalım" başlıklı yazısında TÜRGEV'e tahsis edilen kamusal alanların listesini yayınladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal ile kızı Esra'nın yönetiminde bulunduğu ve kısa adı TÜRGEV olan "Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı" adlı vakfa, kamusal kaynaklardan aktarılan varlıklara her gün bir yenisi ekleniyor.

Yurt Gazetesi yazarı Esin Gedik, bugün köşesinde "Memleketin tapusunu TÜRGEV'e verip kurtulalım" başlıklı bir yazı kaleme alarak, kamu kaynaklarından TÜRGEV'e aktarılan varlıkların listesini yayınladı. TÜRGEV'in hızla büyümesinin altında, "milli emlak ve diğer kamu arazilerinin kanuna ve etiğe sığmayacak yöntemlerle bu vakfa devredilmesinin yattığını" ifade eden Esin Gedik, yazısında "Ülkede anahtarı TÜRGEV'e verilmeyen kamu arazisi kalmasa kimse şaşırmayacak" cümlesine yer verdi.

Gedik'in yazısı şöyle:

"Ülke gündemine 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla girdi TÜRGEV ama biz gazeteciler kurulduğu günden beri bu ‘vakıf’la ilgili gelişmeleri yakından izliyoruz. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ve oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), başdöndürücü bir şekilde büyüyor. Ülkede anahtarı TÜRGEV’e verilmeyen kamu arazisi kalmasa kimse şaşırmayacak… Artık durum öyle bir hale geldi ki Zeytinburnu’ndaki tüm kamu binaları belediye başkanının keyfiyle TÜRGEV’e verilebilir, çünkü belediye meclisi başkanı bu konuda yetkili kıldı.

Arama motorunu açıp “TÜRGEV, kamu binaları” yazdım, yüzlerce sayfa açıldı. Hepsini okumaya kalksanız günlerce bilgisayarın başından kalkamazsınız.

25 Aralık soruşturması sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TÜRGEV’e ait 143 gayrimenkul olduğunu açıklamıştı. Türkiye’de geçmişi yüz yıl öncesine dayanan vakıfların bile bu kadar çok gayrimenkulü yokken TÜRGEV’in hızla büyümesinin altında Milli Emlak ve diğer kamu arazilerinin kanuna, etiğe sığmayacak yöntemlerle devrediliyor olması yatıyor.

İşte kamunun TÜRGEV’e yaptığı kıyaklar, afedersiniz tahsisler…

- AKP’li Fatih Belediyesi, 25 yıllığına bedelsiz olarak Mevlanakapı Kız Öğrenci Yurdu arsası,

- Fatih’teki Hırkai Şerif Camii’nin yanındaki Muhafızlık Konağı,

- Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait iki öğrenci yurdu,

- Tekirdağ Üniversitesi’nin kullandığı Milli Emlak’a ait arazi,

- Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi kampüsündeki kamu arazisi,

- Üsküdar’ın Ünalan mahallesinde bulunan TCDD’ye ait arazi,

- İstanbul Ataşehir’de TMSF’ye ait arazi,

- Şanlıurfa Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi yakınında Hazine’ye ait arazi,

- Emlak’a ait otel yapmak için İstanbul Fatih ilçe sınırları içerisindeki Şehzadebaşı arazisi,

- Esenyurt’ta çok sayıda taşınmaz,

- Zeytinburnu’nda yarısı Hazine’ye yarısı vakfa ait 89 dönüm arazi,

- Bursa’da Milli Emlak’a ait Hazine arazisi,

- Kütahya’da Enerji Bakanlığı’na ait yaklaşık 50 dönüm arazi ve 209 adet daire,

- Adıyaman Gölbaşı’nda Milli Emlak’a ait arazi,

- Çanakkale’de 18 Mart Üniversitesi’nin kullandığı öğrenci yurdu da olan 18 bin 438 metrekarelik arazi.

Üniversite arazileri, TÜRGEV’e veriliyor.

Bu sıraladıklarım yolsuzluk soruşturması sırasında hazırlanan fezlekeye yansıyanlar, bir de daha sonrası var.

Zeytinburnu’nda geçici kaymakamlık binası olarak kullanılan bina geçtiğimiz ay TÜRGEV’e devredildi. Hatta Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’a, diğer kamu binalarını da vakıflara tahsis etme yetkisi verildi. Muhalefetin itirazları her zaman olduğu gibi bir işe yaramadı.

Bir başka kamu kıyağı yine İstanbul’da yaşandı. Tuzla’da daha önce üniversitelere verilmeyen, Formula-1 pistinin yanındaki 167 dönümlük değerli arazi, TÜRGEV’e verildi. Bu binayı daha önce Yeditepe ve İstanbul Ticaret Üniversitesi istemiş, kamu ‘hayır’ yanıtı vermişti.

Bir diğer haber de Gaziantep’ten. Gaziantep Şahinbey Belediyesi, biri 17 bin 500 metrekare diğeri ise 6 bin 500 metrekarelik iki arsayı TÜRGEV’e tahsis ettiğini açıklamak zorunda kaldı.

Sakarya Üniversitesi Esentepe kampüs alanında 14 bin 666 metrekarelik arazi Milli Emlak tarafından TÜRGEV’e tahsis edildi ve kısa bir süre sonra da Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi, bu araziyi imara açıldı.

Bu yıl içinde Konya İl Özel İdare’sine ait bina 29 yıllığına bedelsiz olarak TÜRGEV’e yurt binası olarak tahsil edildi, Ümraniye Belediyesi tarafından yaptırılan Özel Şule Yüksel Şenler Kız Yurdu da TÜRGEV’in oldu.

Bunlar benim bulabildiklerim, kamuoyuna yansımamış başka arazileri, binaları varın siz düşünün. Özel sektörün ‘gönüllü’ olarak yaptığı bağışlar başka bir yazının konusu olsun."