Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, HDP’nin Hazine yardımının kesilmesi talebine ilişkin, “Tam bir hukuk skandalıdır. Bir yaptırım, asla bir tedbir olarak uygulanamaz. Yeni bir seçim hilesi sayılır, sayılacaktır” dedi.

Turgut Kazan: HDP’nin alacağı Hazine yardımına tedbir isteği tam bir hukuk skandalıdır

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yapılan Hazine yardımının kesilmesi talebine ilişkin 6 Ocak’ta yapacağı görüşme öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Kazan, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, yaptırımın tedbir olarak uygulanamayacağına dikkat çekerek “HDP’nin alacağı hazine yardımına tedbir isteği tam bir hukuk skandalıdır” ifadelerine yer verdi.

Kazan, yaklaşan seçimlere işaret ederek “Yeni bir seçim hilesi sayılır, sayılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Kazan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi:

“HDP’nin alacağı hazine yardımına tedbir isteği tam bir hukuk skandalıdır. ANY/69 davada öne sürülen aykırılık saptanmışsa (nihai olarak) bu yardımdan “kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı verilebileceğini” söylüyor. Dolayısıyla bir yaptırım, asla bir tedbir olarak uygulanamaz. Özellikle, seçimlerin nisanda / mayısta yapılabileceği konuşulurken ve seçim yılı nedeniyle (yasa gereği) partilere daha çok yardım yapılırken HDP’yi ayrı tutmak yeni bir seçim hilesi sayılır, sayılacaktır. İnanmak istiyorum ki AYM böyle bir yanlışlık yapmayacaktır, yapmamalıdır.”

NE OLMUŞTU?

AYM, HDP kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini, 6 Ocak'ta karara bağlayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemli iddianamesinde Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının blokesine karar verilmesini talep etmiş, AYM, bu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması nedeniyle reddetmişti.

Ceza yargılaması davası prosedürü işlenen süreçte, HDP'nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.