Manisa'nın Turgutlu ilçesinin Irlamaz Mahallesi civarına kurulmak istenen biyogaz tesisine vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu karşı çıkıyor. Biyogaz tesisi projesinin iptal edilmesi için dava açılacak

Turgutlu biyogaz tesisi istemiyor

NAMIK ALKAN

Manisa'nın Turgutlu ilçesinin Irlamaz Mahallesi civarına kurulmak istenen ve Çepnidere ile Çepnibektaş’ı da etkileyecek olan biyogaz tesisine vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu karşı çıkıyor.

Kentin içme suyunu tehdit edeceği kaydedilen biyogaz tesisinin yerleşim alanı ve tarım arazileri içine kurulmak istenmesine karşı çıkan vatandaşlar, dün Manisa’ya giderek Manisa İl Çevre Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verildi.

Energrom adlı şirket tarafından kurulmak istenen biyogaz tesisinin en başta kentin içme suyunu tehdit edeceği kaydedilirken, bu tür tesislerin yerleşim alanları ile tarım arazileri içine kurulmasının da çevreye zarar vereceği belirtiliyor.

Turgutlu’da biyogaz tesisi projesine karşı topyekûn bir mücadele başlatan Turgutlulular, ilk etapta 100 dolayındaki itiraz dilekçesini Manisa Çevre ve İl Müdürlüğü’ne verdiler.

Dilekçeleri vermek üzere oluşturulan heyetin, Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Günay Özcan ile görüşerek, çevre ve halkın yaşam alanlarının "sermaye için mülk gibi görülmesi" anlayışını ve bu anlayışla yapılan uygulamaları eleştirdiği bildirildi.

Yapılması planlanan tesisin Irlamaz Deresi ve kentin içme suyu kaynağının çok yakınında kurulacağını, en başta 170 bin nüfuslu kent halkının içme suyunu, çevre ve insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğini belirten heyet üyeleri, ayrıca Turgutlu ve yöresinin “birinci sınıf tarım bölgesi” olduğunu, yerleşim alanları ve tarım arazilerine bu tür tesislerin kurulmasının karşısında durmaya devam edeceklerini ifade ederek, ÇED raporu hakkında dava da açacaklarını ve projenin iptal edilmesini isteyeceklerini söylediler.

PROJENİN İPTAL EDİLMESİ İÇİN AYRICA DAVA AÇILACAK

Geçtiğimiz yıl 27 Kasım 2018 tarihinde kurulmak istenen biyogaz tesisi konusunda Energrom şirketi tarafından ÇED raporunun hazırlanması sürecinde Irlamaz köyünde halkın bilgilendirmesi toplantısı yapılmak istenmiş, ancak yöre halk tesisi istemediğini belirtip tepkisini toplantıya katılmayarak göstermiş ve bu nedenle de ÇED toplantısı yapılmamıştı.

Proje ile ilgili ÇED raporunun incelenmesinin tamamlanmasının ardından biyogaz tesisi projesinin iptal edilmesi için dava açılacağını belirtti.