Turizm Bakanı Ersoy’un turizmde tekelleşen şirketi ETS Tur’un skandalları bitmiyor. ETS Tur’un acentası Niris Turizm işçi maaşlarını ödemedi. Duruma itiraz eden bir işçinin kod 29 ile işten atıldığı belirtildi.

Turizm Bakanı alın terine çöktü

EMEK SERVİSİ

Mağaza Market-Sen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un patronu olduğu ETS Tur’a ait Niris Turizm acentesinin işçilere ücretlerini ödemediğini ve duruma itiraz eden bir işçinin kod 29 ile işten atıldığını duyurdu. Sendika yaptığı açıklamada “Niris Turizm aylarca işçilerin maaşlarına el koydu. Bu gidişata itiraz eden bir işçiyi ise türlü bahanelerle, tehditlerle kod 29 ile işten attı” ifadelerine yer verdi.


Maaşları ödemedi, Kod 29 ile işten attı

Hak gaspını duyuran Mağaza Market-Sen “ETS Tur’un acentası Niris Turizm, çalıştırdığı işçilerin maaşlarını ödemedi. Pandemi sürecinde patronlara kalkan olarak getirilen ücretsiz izin dayatmasından Niris Turizm de yararlandı. İşçileri ücretsiz izne çıkardı ama usulsüzlüğe başvurarak işçileri çalışmaya zorladı. Her ay işçilerin eline 200 TL vererek ‘bununla geçin, devamı sonra’ dedi. O ‘sonra’ hiçbir zaman gelmedi. Niris Turizm aylarca işçilerin maaşlarına el koydu. Bu gidişata itiraz eden bir işçiyi ise türlü bahanelerle, tehditlerle kod 29 ile işten attı” şeklinde açıklama yaptı.
Patron oyalamaya devam ediyor

Sendika, açıklamada Niris Turizm patronu Nurcan Aytek’le görüştüklerini belirterek şu ifadelere yer verdi: “İşçilerin maaşlarının derhal ödenmesi ve kod 29’un kaldırılması için kendilerine süre verdik. Ancak patron sorunun çözümü yönünde bir adım atmadı. İşçileri ve sendikamızı oyalamaya devam etti.”
Sendika yarın saat 15.00’te Niris Turizm’in İstanbul Bakıköy’de bulunan Capa City AVM şubesi önünde eylem yapacak.

Atlas Jet işçileri de haklarını alamadı

İşçilerin haklarını alamamasıyla gündeme gelen bir diğer şirket ise Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi Murat Ersoy’un batırdığı Atlas Jet. Emekçilerin maaşlarını aylarca ödemeyen Atlas Jet iflas gerekçesiyle işten çıkardığı işçilerin tazminatlarını da vermedi. Haklarını alabilmek için adalet mücadelesi başlatan işçiler Atlas Zedeler Adalet Platformu (A.Z.A.P) ismiyle örgütlenerek direniş başlattı. ETS Tur’un İstanbul Kadıköy’deki genel merkezi önünde çadır kurarak direnişe geçen işçiler, 11 Aralık’ta eylemlerinin 6’ncı gününde gözaltına alındı. Ertesi gün serbest bırakılan işçilere yurtdışına çıkış yasağı, adli kontrol gibi cezalar verildi. Gözaltından bırakılan işçiler “Bizi gözaltına aldıran bakanın kendisidir” açıklaması yaptı. İşçilere gözaltı nedeniyle açılan dava devam ederken işçilerin de Atlas Jet’e açtığı davanın 4’üncü 18 Mart’ta görüldü. Dava sonrası işçiler “Murat Ersoy hileli iflas ile bizden çaldı ve bunu kanıtlayacağız” açıklaması yaptı.
Turizm acentaları da Bakan’a tepkili. Acenteler, ETS Tur’un piyasada tekelleştiğini ve otellerin ETS Tur’a tek yetkili olması için başvuru yaptığını belirtiyor. Öte yandan salgın döneminin kazananı da Bakan oldu. 2020 yılının Kasım ayında Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un sahibi olduğu Ersoy Otelcilik, Muğla’da bulunan Bodrum Hilton Türkbükü otelini satın aldı.