Ekonomisinin büyük bir bölümünü turizm gelirlerinin oluşturduğu Marmaris’te, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, aşılamada turizm bölgelerinin öncelik sıralamasına alınması konusunda çağrı yaptı.

Turizm bölgelerine aşılama önceliği şart

BirGün EGE

Turizmin başkentlerinden biri olan Marmaris, pandemi sebebiyle geçtiğimiz yıl turizm sezonunda ağır yara aldı. Bu sene de sezonun açılışı için belirsizlik devam ederken, Marmaris Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Göreve başladığında turizm sezonunu uzatmaya yönelik çalışmalar yaptığını belirten Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Sezonu Mart, Nisan ve Kasım hatta Aralık aylarına da sezonu yaymak istedik. Bu konuyla ilgili özellikle İngiltere’yle görüştük. Aynı zamanda Hollanda, Finlandiya ve Çin’le de temaslarımız oldu. Mart ve Nisan ayları için tarihte ilk defa Çin’den Dalaman Havalimanı’na uçak seferi için planlama yapmıştık ama tam o sırada pandemi başladı” dedi.

Marmaris’in gelirinin yüzde 90’nının turizme bağlı olduğunu ve ağırlıklı olarak yurtdışından turist geldiğini ifade eden Oktay, “Geçtiğimiz yıl yurtdışından ilk uçağımız 4 Temmuz’da geldi. Normal zamanla karşılaştırdığımız zaman Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları bizim en yüksek sezonlarımızdır. Sezona ancak Temmuz’da başlayabildik. 14 Kasım’a kadar uçuşların uzatılmasını sağladık. Bu çalışmadan 1 hafta sonra Sağlık Bakanın tartışmalı vaka sayısı açıkladı. İngiltere Türkiye’nin sağlıklı verileri paylaşmamasından dolayı uçuşları durdurdu ve 1 hafta için Marmaris çok hızlı şekilde boşaldı. Dolayısıyla geçtiğimiz yılı çok kötü geçirdik” diye konuştu.

AŞILAMADA ÖNCELİK POZİTİF ETKİ YAPAR

Turizm bölgelerine aşılamada öncelik sağlanması gerektiğini vurgulayan Oktay, “Turizm bölgeleri olarak her şeyden önce ülke ekonomisine çok ciddi bir girdi sağlıyoruz. Alanya’dan tutun Kuşadası’na kadar bu turizm bölgelerine aşılamada öncelik vermemiz, misafir ağırladığımız ülkelere güvenli olduğumuzu gösterir. Başta turizmde çalışan personellere aşı yapılabilir. Güvenli turizm belgesi çalışması bile yurtdışındaki bizim hedef misafirlerimize pozitif anlamda etki yaptı. Dolayısıyla böyle bir aşılama uygulaması daha da pozitif bir etki yapar. HES koduyla ve ekstra ilave tedbirlerle işletmeler tekrar faaliyete geçebilir. Kolektif hareket edilebilirse başarıya ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Marmaris’e ait tarım ürünlerinin kıymetlerinin daha önceki yıllarda bilinmediğini dile getiren Oktay, “Marmaris için özellikle çam balından bahsedebiliriz. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90’a yakını Muğla’da, bunun yüzde 80’i de Marmaris’te. Çam balının da coğrafi tescil işaretlemesi yapıldı. Bizim özelikle Orhaniye ve Turgut köyümüzde yer fıstığımız oldukça kaliteli. Tarımsal kooperatifimizi kurarken, Turgut köyünde belediyeye ait bir tarlada yer fıstığı ekimini yaptık ve Eylül ayında yaklaşık 1 tona yakın hasat ettik. Bu hasat ettiğimiz yer fıstıklarını da bir sonraki ekim döneminde tohum olarak köylüye dağıtıp ekim için teşvik edeceğiz. Bizim asıl amacımız köylüyü tetiklemek, onlara öncü olmak. Aynı zamanda bir kadın kooperatifi kurduk. Ev kadınlarımız tamamen kendi ürettikleri ürünleri satıyorlar. Bizde onlara destek oluyoruz. En azından gelir kısmında bir destek olmak istiyoruz” dedi.

Pandemi döneminde yaptıkları çalışmaları da anlatan Oktay, şunları kaydetti: “Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü andan itibaren biz kurumsal olarak hız bir reaksiyon gösterdik. Özellikle Mart ayında hemen ortak kullanım alanlarında ve kamu kuruluşlarında hızlı şekilde dezenfeksiyona başladık. Maskeleri hükümet dağıtamadı. Biz öncesinde hazırlık yaptığımız için sadece belediye olarak 80 bin maske ürettik ve yurttaşlarımıza ulaştırdık. Hastanelere maske gönderdiğimiz bile oldu. Pazaryerlerinde de çok ciddi kontrol ve denetim çalışmalarımız oldu. Dezavantajlı grupların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştık.”