Bolu Kartalkaya’da ünlü bir turizm firması, kullanacağı krediye teminat yaratmak için devlete ait ormanı sahte belgeyle kendi tapulu malı gibi gösterdi. Firma, teminat olarak ormanlık alanı bankaya ipotek ettirdi.

Turizm firması, devlete ait ormanlık alanı tapulu malı gibi gösterdi

Kartalkaya’da kayak merkezi ve otelleriyle ünlü bir turizm firması, kullanacağı krediye teminat yaratmak için devlete ait ormanlık alanı sahte belgeyle kendi tapulu malı gibi gösterdi.

Firma teminat olarak ise devlete ait alanı bankaya ipotek ettirdi.

Cumhuriyet’ten Tuncay Mollaveisoğlu’nun haberine göre, Bolu Kartalkaya’daki ünlü kayak merkezi ve oteller grubu, yeni otel inşaatı için 2019 yılında kredi başvurusu yapıyor. Ancak bu krediye güçlü bir teminat gerekiyor. Teminat, organize işbirliği ile kısa sürede çözülüyor.

Kartalkaya’da üzerinde 534 yatak kapasiteli 3 yıldızlı otel ve kayak tesisinin olduğu 137/1 parsel, “arsa” vasıflı 137/2 ve 138/1 parsellerin aslında devletin ormanı olduğu, ancak mükerrer şekilde 3402 sayılı Kadastro Kanunu’na aykırı olarak bu üç parselin tescil edildiği yazıyor. Ormanlık alana sahte yolla tapu düzenleniyor.

SAHTE TAPU İPTAL EDİLMİYOR

Bolu Milli Emlak Müdürlüğü’ne yazılan 08.05.2020 tarihli yazıda, söz konusu parsellerdeki arsaların orman vasfı ile tescilli olduğu, bu parsellerin orman olarak vasıf değişikliğinin yapılması, rızaen terk işlemlerinin gerçekleşmesi ve tapularının iptal edilmesi isteniyor.

İç Denetim Başkanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğü altı kez yazılı olarak uyarıldığı halde sahte tapu iptal edilmiyor... Hatta Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığı’na yazılan yazıda, defalarca uyarı yapılmasına rağmen bilgi gelmediği belirtilerek en kısa zamanda gereğinin yapılmaması halinde “Riskin -Orman Genel Müdürlüğü tarafından- üstlenildiği kanaatine varılacaktır” deniliyor.

17.01.2022 tarihli yazı ile genel müdürlük son kez uyarılıyor. Ancak aradan dört ay geçmesine rağmen yine hiçbir işlem yapılmıyor.

Mollaveisoğlu haberde sahte bir tapu için kredi veren bankanın Bankalar Kurulu'na göre 'resmi belgede sahtecilik', 'bankacılık zimmeti', 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından yargılanması gerektiğine de değindi.

Fotoğraf: Cumhuriyet