Turizm sektörü entübe

Aycan KARADAĞ

Türkiye’de günlük Covid-19 vaka sayısı 60 bine geçti. Risk haritasında 81 ilin 73’ü kırmızı renge boyanırken, 7 il turuncu oldu. Artan vakalar sonrası yeni kısıtlamalar turizm sezonu başlarken büyük endişe yarattı. Almanya ve ABD’nin, Türkiye’yi COVID-19’da yüksek riskli ülkeler arasına alıp, vatandaşlarına seyahat uyarısı yapmasının ardından, Rusya’nın da uçuşlara sınırlama getirmesi turizm sektörünün sorunlarını daha da büyüttü. Sağlıkçılar ve turizmciler gelinen noktada endişeli oldukları vurgulayarak, ‘mış’ gibi önlemlerle sürecin götürülemeyeceğini belirttiler.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin kısmi kapanmanın etkili bir yöntem olmadığını söyleyerek “Bu kararlarla pandeminin kontrol altına alınması mümkün değil. TTB ve Tabip Odaları olarak insan hareketliliğin en aza indirecek tam kapanmayı, hızlı aşılama ve etkili filyasyon çalışması öneriyoruz. Şu anda iktidar ‘mış’ gibi yapıyor. Günlük vaka sayısının 60 binleri geçtiği bugünlerde 1 ay sonrası için 'Turizm bölgelerini turizme açıyoruz' demek resmen cinayettir, insanları ölüme terk etmektir. Ekonomik kaygıyla alınmayacak kararlardır. Mağdur olan kesimlerin ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak desteklemek, bu şekilde önlemler almak gerek. Bu şekilde olmayan kapanmalar yeni mağduriyetler ortaya çıkarır” dedi.

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık ise “Geçen sene 1 Haziran'daki açılmaya kadar vaka sayıları oldukça düşüktü. Sonrasında dışarıdan gelen turistlerle beraber vaka sayıları arttı. Bu yılda turizm sezonu başlarken vaka sayısı patladı. Aydın'da 7 haftada vaka sayısı tam 4 kat arttı. Yaygın testin olması çok önemli. Oteller oldukça riskli. Yurtdışından gelecek olan turistler, test yapılmadan turizm kentlerine alınmamalı. Turizm sektörü tamamen kapanmayacaksa ve faaliyet gösterecekse kesinlikle test zorunluluğu getirilmeli. Otellerin tam doluluk yerine belli bir kapasiteyle çalışması, açık büfe yerine teması en aza indirecek bir şekilde hizmet verilmeli. En önemlisi ne olursa olsun aşılama. Toplumsal bağışıklık sağlanacak şekilde aşılanma yapılmalı” şeklinde konuştu.

BACASIZ SANAYİYE VERİLEN DEĞER BU OLMAMALI

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, yaşanan politik süreçten ötürü turizm sektörünün öldüğünü söyledi.

Karacılıoğlu “Turizm sektörü entübe durumda. Yılda 700 milyon geceleme yapmak üzere kurgulanmış dev sektör, 50-100 milyon arası geceleme ile nereye kadar kendini doyurabilir ki… Bunun yanında devlet hiçbir destek sağlamıyor. Sağladıklarını da sonlandırıyor. Son olarak kısa çalışma ödeneğini de bitirdiler. Turizm sektörü 30 yıldır cari açığın kapatılması için en büyük desteği veren sektördür. Bacasız sanayiye verilen değer bu olmamalı” dedi.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de “Rus pazarı, Alman pazarının bile önünde bir pazardır. Bu pazarın 1 Haziran'a kadar yok olması demek, gerçekten üzücü. 2021 yılı turizminin geçen yıldan daha olacağını düşünmüştük ama irademiz dışında alınan bu kararlar, Türk turizmini hayal kırıklığına uğratmış durumda. Turizm sektöründe çalışan kişilerin aşılanması da müşterilere güven verecektir. Aşının bir an önce uygulanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.