Turizmcide 2016 gerginliği var

EKONOMİ SERVİSİ

Pandemi nedeniyle 2020 yılında tümüyle gelirsiz kalan turizm sektörü, şimdi de siyasi iktidarın diplomatik maceraları nedeniyle zor günler geçiriyor. Ukrayna-Rusya krizinde Ukrayna’dan yana tavır koyan ve cumartesi günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi Ankara’da ağırlayan hükümet bu sefer de turizm sektörünü endişelendirdi. Rusya, cuma günü yapılan bakanlar kurulu toplantısında Türkiye charter uçuşlarıyla ilgili kararını açıklamamış, kararın pazartesi açıklanacağını duyurmuştu.

Rusya’nın bu tavrı, cumartesi günü Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile Erdoğan arasındaki görüşmeye ilişkin ‘bekle gör’ politikası şeklinde yorumlanmıştı. Mayıs tatili için Türkiye’ye gelmeyi hesap eden Rus turistlerin ise ‘son kararı’ vermek için kaygılı bir bekleyiş içinde olduğu belirtiliyor. Gazetenin baskıya gittiği saatlerde Rusya’dan konuya ilişkin bir açıklama gelmiş değildi.


Endişenin arka planında ise Rusya’nın turizm boykotu uyguladığı 2016 sezonunun hafızalarda henüz taze olması yatıyor. Bilindiği üzere 24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye, Rusya’ya ait Suhoy Su-24 tipi bir savaş uçağını düşürmüş, 2016 yaz sezonunda Rusya’dan Türkiye gelen turist sayısı sert şekilde gerilemişti. 2015’te Rusya’dan 3 milyon 649 bin turistin geldiği Türkiye’ye, 2016’da sadece 866 bin turist gelmişti. Böylece uçak krizi nedeniyle Rusya’dan gelen turist sayısı yüzde 76 azalmıştı.

Rusya ile yaşanan diplomatik gerilim turizmi tehdit ederken, sektörün pandemi tedirginliği de devam ediyor. Rusya’dan sonra Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke konumundaki Almanya’dan da turizmciyi üzen haberler geliyor.

DW Türkçe’nin haberine göre Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), internet sitesinde Türkiye’nin risk durumuyla ilgili güncelleme yaptı.

Almanya, günlük vaka sayısı 55 binin üzerine çıkan Türkiye’yi özellikle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ülkeler listesine dahil etti. Türkiye’nin daha önce “risk bölgesi” olan statüsü böylece “yüksek insidans bölgesi” olarak değiştirildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, son yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 200’den fazla hale gelmesi nedeniyle bu değişikliğin gerçekleştiğini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında da Türkiye’nin enfeksiyon riski bakımından statüsünün değiştirildiğine dikkat çekildi. Bakanlığın Alman vatandaşlarına yönelik Türkiye’ye “zorunlu olmayan, turistik amaçlı seyahatlerden” kaçınması uyarısı sürüyor.

turizmcide-2016-gerginligi-var-863888-1.