Mayısta yabancı turist sayısı yüzde 99,3 azaldı. Geçen yıl 4 milyon yabancının geldiği ülkeye bu yıl sadece 29 bin kişi geldi. Havalimanları ise adeta sinek avlıyor. Geçen yılki 45 milyon turistten ümidini kesen turizm sektörü ise gözünü yerli turiste dikti

Turizmde tek umut yerli turistte

Ekonomi Servisi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) mayıs ayına ilişkin havayolu istatistiklerini yayımladı. Covid-19 salgını ve beraberinde getirdiği ekonomin tahribat yüzünden uçuşlar tam anlamıyla durdu. Yabancı turistlerin ülkeye giriş yapamadığı mayıs ayında, yerli turistler de evde kaldı. Öte yandan bunalım yabancı turistler için haziranda da devam ediyor. Bu nedenle turizm sektörünün gözü de kulağı da yerli turistte. Bunun için kredi kartıyla yapılan seyahat ve konaklama harcamalarının taksit sayısı 18 aya çıkarılmış durumda. Sektör temsilcileri ise bu yıldan ümidini kesiyor.

İstanbul Havalimanı sinek avladı

DHMİ verilerine göre ocak-nisan döneminde İstanbul Havalimanı’nı 12 milyon 277 bin yolcu kullandı. Buna karşılık mayıs ayında İstanbul Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı sadece 25 bin 731’le sınırlı kaldı. Bir önceki aya göre yolcu sayısı yüzde 99 oranında düşmüş oldu. İstanbul Havalimanı’nı kullanan 25 bin 731 yolcunun 20 bin 398’i ise yurtdışından geldi. Ancak bu sayı THY’nin salgın için organize ettiği tahliye uçuşlarını kullanan yolculardan oluştu.
DHMi verilerine göre ocak-mayıs döneminde Türkiye genelinde yolcu sayısı yüzde 54 oranında azalırken, Türkiye’yi kullanan transit yolcular ise yüzde 87 oranında azaldı.

Yaz sezonu hazırlığının başlamasıyla beraber yabancı turistlere hizmet veren işletmeler için de zor günler başladı. 2019’da ülkeye gelen yabancı turistlerin sayısı dolar kurunun da yükselmesinin etkisiyle rekor kırmış ve 45 milyonu bulmuştu. Geçen yıl mayıs ayında Türkiye’ye giriş yapan yabancı sayısı 4 milyon 22 binken bu yıl bu sayı 29 bin 829’a geriledi. Geçen yıla göre azalma oranı yüzde 99,3.

Sadece Rusya’dan 7 milyon turist gelmişti

Geçen yıl Türkiye’ye gelen 45 milyon turistin 7 milyon 17 bini Rusya’dan gelmiş ve Rusya Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke olmuştu. Ancak bu yıl için Rusya ile uçuşların hala kapalı olması özellikle Antalyalı turizm işletmelerini endişelendiriyor. Rusya’yı ise 5 milyon 27 bin turistle Almanya takip ediyor. Pek çok işletme özellikle Alman turistlere hizmet verse de henüz salgın nedeniyle uçuşlar açılmış değil. Uçuşlar açılsa dahi Alman turistlerin önemli bir kısmı salgının yarattığı endişe yüzünden yurtdışı tatili tercih etmeyebilir.