Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump'ın ABD'ye davet ettiği YPG yöneticisi Mazlum Kobani ile ilgili peş peşe açıklamalarda bulundu

Türk bakanlardan 'Mazlum Kobani' açıklamaları

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'ye davet edilen YPG'li Mazlum Kobani hakkında Kırmızı Bülten çıkarıldığını belirterek, "ABD'ye girdiği anda iade edilmeli. Konu Dışişleri'nce ABD'li muhataplarımıza iletildi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada "Hakkında kırmızı bülten olan biriyle (Mazlum Kobani) müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. ABD'ye girdiği anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak," dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün sabah saatlerinde Urfa'ya geldi. Akçakale Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Bakan Gül, Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullandığını söyleyerek, "Barış Pınarı Harekatı, Kürtlere değil teröristle yapılıyor. Bin yıldır Türk- Kürt, etle tırnak gibi yaşıyor. Türkiye algı operasyonlarına karşı başarılı olmuştur" dedi.

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve tüm adımlarını hukuk içinde attığını söyleyen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Sınırımızın öte tarafından yapılan tüm saldırılar, Adana Mutabakatı çerçevesinde yapılan bir operasyondur" açıklamasında bulundu.

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI

Bakan Gül, ABD’ye davet edilen YPG'li Mazlum Kobani hakkında Kırmızı Bülten çıkarıldığı söyledi. Gül, "Kırmızı Bülten çıkarıldı. Bu Kırmızı Bülten 196 ülkede geçerli. Dün tekrar ABD'ye bir kez daha iletildi. Bu teröristin ABD'ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye'ye iadesi gerekmektedir. ABD de bu iade sözleşmesinin tarafı olduğu için ABD'nin terör elebaşı yöneticisini iade etmesi gerekmektedir. Geçici tutuklama için ayrıca yazışma yapılacak" diye konuştu.

ABD VE RUSYA İLE TEMASTA

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Ekim'de Kobani ile ilgili "Mazlum Kobani ile konuşmamdan gerçekten zevk aldım. Yaptıklarımızı takdir ediyor, ben de Kürtlerin yaptıklarını takdir ediyorum. Belki de Kürtlerin Petrol Bölgesi'ne gitme zamanı gelmiştir!" ifadelerini kullanmıştı.

Mazlum Kobani, Soçi Mutabakatı sonrasında da Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile telekonferans gerçekleştirmişti.