Türk dizi tarihinin beyin yakan çatlak 12 karakteri

ENGİN ÖZER / @enginzer

Sevdiysek onlarla sevdik, en olmadık zamanlarda ortaya çıkışlarını hep merakla bekledik. Esas oğlan sever de açılamaz, kız desen dert küpü, bayık bayık bakar insanın kanını emer bitirir, o en çatlak karakter ortaya çıkar da biraz olsun nefes almamızı sağlar. Dizilere hayat veren, arada derede ortaya çıkan ama bütün havayı suyu değiştiren, kimi zaman salt diziyi seyretme sebebidir onlar.

1. Baturalp - Sıdıka

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103108-1.

Komple Türk dizi tarihinin en çatlak işiydi aslında Sıdıka. Atilla Atalay'ın unutulmaz tipleri, adeta karton bir ev içinde, kartondan bir mahallede, karikatürize karakterlerle gündelik hayatın çekilmez buhranlarını çekilir kılıyorlardı. Dizinin yan karakterlerinden Ninja Baturalp bir apartmanın alt katında karate salonu işletiyordu. Uzak doğu felsefesiyle hayatın anlamını ararken, gerçek hayatın zorlu yollarındaki en büyük düşmanı "apartman teyzesi"ydi. Aidatlar, karate salonundan gelen gürültü patırdı ve Türkiye'de bir ninja olmanın imkansızlığı = Baturalp Dinçdarı.

Türk sinemasında ne kadar şahane yapım varsa ucundan, kıyısından ya da tam işin merkezinden çıkan isim Feridun Koç'un canlandırdığı sensei, absürt komedi Sıdıka'nın en saçma tiplerinden biriydi.

2. Zekiye - Uzaylı Zekiye

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103109-1.

Sıdıka'ya absürt dediysek buna ne diyeceğiz? TRT'nin 80'lerde yayınladığı Seden Kızıltunç'un aklı gidip gelen Zekiye'yi canlandırdığı bir garip diziydi Uzaylı Zekiye. Dönemin dev oyuncuları bu yapımda yer alır, Münir Özkul bile arada bir arzı endam ederdi. Amerika ve Rusya'nın uzay yarışını TRT 1 haberlerden izler, sonrasında Uzaylı Zekiye ile bir nevi memleketimizin uzay hadisesine yaklaşımına bir de dizi olarak tanıklık ederdik. Doğaüstü güçleriyle Zekiye, uzaylı olmasının da etkisiyle listenin açık ara en çatlak karakteri.

3. Eleman - Kaygısızlar

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103110-1.

Dizinin özeti için biraz Wikipedi: Memnun Kaygısız, Ordulu ve çapkın biridir. Sabriye onun ilk karısıdır. Birkaç yıl sonra çeşmenin başında Terbiye'yi görür ve o an aşık olur. Yine birkaç yıl geçmeden tarlada Kafiye'yi görür. Bu üç eşinden tam 36 çocuğu olur.

Eleman ise adı üstünde dizide bir elemandır. Etkisiz eleman gibi gözükür, vasıfsız, sıradan, herhangi bir kişidir eleman. Ama onun ayrıcalığı aşkındadır. Aşkı için her bölüm tonla tehlike atlatır. Yalçın Avşar'ın canlandırdığı Eleman, Ercan Yazgan, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Çiçek Dilligil, Tuluğ Çizgen, Şoray Uzun gibi oyuncuların arasından bir yan karakter olarak sivrilerek dizinin en çok dikkat çeken tipi olmuştu. Sahi Yalçın Avşar acaba nerelerde ve neler yapıyor?

4. Rüknettin Bey - Bizimkiler

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103111-1.

Ayla Hanım'ın annesi ve Sabri Bey'in kayınvalidesi Suna Teyze'nin eşi Rüknettin Bey! Yüzyıllar boyu süren ve Pazar gününün geldiğinin en büyük kanıtı olan Bizimkiler'in gizemli karakteri. Yıllar yılı diziye kimler geldi geçti de kimse Rüknettin Bey'i duvarda asılı durduğu yerinden edemedi. Sabri Bey pek çaktırmasa da kendisini hayli tırstıran bir tipti Rüknettin Bey. Sadece bir resim olarak girdiği diziye arada bir yapılan yakın çekimlerin de etkisiyle ayrı bir renk katıyordu bu korkunçlu amca.

5. Köpek - Ana

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103115-1.

"Anaya bak anaya bedel üç beş babaya" jeneriğiyle hatırlanan dizide saçmalıkların ardı arkası kesilmezdi. Babaların gündemde olduğu bir dönemde ortaya çıkan Ana, bu fikriyle orijinal bir iş gibi gözükse de, asıl orjinallik dizinin tamamen absürt komedi kafasıyla çekilmesiydi. Hem de ne ağır bir absürtlük. Şeyhmuz, Kel Behsat, Ana, Korumalar onlarca olağan dışı sahne ve konuşan bir köpek. Baloncukla derdini anlatan bu kuçu, arada sahne geçişlerinde ortaya çıkar ve bir anlatıcı gibi özeti geçerdi.

6. Naciye Hanım - Gülşen Abi

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103113-1.

Gazetede Güzin Ablalık yapan Gülşen Abi ve iş arkadaşlarının maceraları... İş arkadaşları deyip geçince Ersen ve Dadaşlar gibi oldu gerçi ama ne haddimize. Haluk Bilginer, Nilüfer Açıkalın, Selim Naşit, Yıldıray Şahinler, Olgun Şimşek ve 3 sene önce aramızdan ayrılan Türk tiyatrosunun efsane ismi Leman Çıdamlı. Can Barslan'ın yazdığı dizide Gülşen Abi'nin annesi rolündeki Çıdamlı arada bir ortaya çıkar ve "arılar üzülür bal ye, inekler arkandan ağlar süt iç" diye Gülşen Abi'yi darlardı.

7. Varsayalım İsmail

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103116-1.

İsminiz?

-Varsayalım İsmail? Neye yarar, noolcak? Pardon yani! Madem ki varım, o halde düşünüyorumdur da!

Başka da sözümüz yok. Ferhan Abimizin önünde her zaman saygıyla eğiliriz.

8. Eşeko - Hangimiz Eşek

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103117-1.

Dizinin ismine bak içeriğini anla cinsinden bir eser. Konuşan bir eşek var ve dizideki herkesten daha zeki. Eşek, aynı zamanda dizinin tüm olumlu mesajlarını veren karakter. Haliyle insanoğluna şu soru sordurulmaya çalışıyor: Hangimiz Eşek? Yaa... Aşırı derinlikli bir yapım.

9. Necmi Dede - Çılgın Bediş

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103118-1.

Sıdıka gibi bir başka karikatürden uyarlama yapım daha. Renk renk karakterler. Klişe tanım kasmak için değil, cidden renk renk. Adeta bir çocuk tiyatrosu stilinde büyük büyük oynamalar, aptala anlatır gibi esprilerin altını çizmeler, cicili bicili kostümler. Dizinin bu formatına uyan en baba karakteri ise 6 yaşındaymış gibi hisseden Necmi Dede'ydi.

10. Güven Pazarlama - Baskül Ailesi

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103119-1.

Güven Pazarlama Adi komandit ltd şti! Teşekkürleer Türkiyeea! Reha Muhtar'lı yıllardan gelen Baskül Ailesi ilginç bir komedi dizisiydi. Dizinin ana karakterleri hiç mi hiç komik değil, yan karakterler ise baya baya komiklerdi. Öyle ki, ana karakterler adeta diğerlerine rol vermek için oynuyor gibilerdi. Bizce Baskül Ailesi bu özelliğiyle dünyada tektir.

11 Aydede - Beşik Kertmesi

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103120-1.

Meltem Cumbul'un televizyon yıldızı olduğu dönemlerden acayip bir yapım. Sahiden o da kayıp. Nerelerde acaba? Aydede'ye dönecek olursak Erdal Özyağcılar'ın sayısız tiplemelerinden biri daha. Usta oyuncunun girdiği her karaktere başka bir ruh verdiğini biliyoruz. Aydede tiplemesi de kendinden sonra gelecek dizilerdeki çatlak dede karakterlerine ilham kaynağı oldu.

12. Tüm Kadro - Leyla ile Mecnun

turk-dizi-tarihinin-beyin-yakan-catlak-12-karakteri-103121-1.

Edebiyat ve müzik, komedi ve romantizm, aile ve arkadaşlık, saçmalık, yaşam... Kendinden başka hiçbir şeye benzemeyen (Beşik Kertmesi'ndeki Aydede hariç) bu yapım TRT'nin "yeni" halinde bile uzunca süre yayınlanma başarısı gösterdi. Senaryosunun orjinalliği, karakterlerinin inanılmaz uyumu ve bambaşka güldürme yöntemleriyle Leyla ile Mecnun, listemizin kuşkusuz en nadide yapımlarından. Bir çatlağı seçsek diğerlerine haksızlık olur, bu yüzden hepsine ayrı ayrı sevgilerimizi saygılarımız yolluyoruz.