Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 3 bin 191 TL, yoksulluk sınırı 10 bin 395 TL
Türk-İş'in yayımladığı kasım ayı araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 191 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 10 bin 396 liraya yükseldi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kasım ayına ilişkin “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” raporunu yayımladı.
Buna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 191 TL’ye yükseldi. Ekimde ilk kez 10 bin TL'yi aşan yoksulluk sınırı ise, kasımda 10 bin 396 TL'ye çıktı.
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 902 TL’ye yükseldi. Raporda ayrıca “2021’in ilk gününden itibaren aylık 2 bin 825,90 TL olarak yürürlüğe giren net asgari ücret halen açlık sınırının altındadır” denildi.
Yılın ilk on bir ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 23,23 oranında gerçekleştiği belirtilen raporda, gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 26,82 olarak açıklandı.
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 20,58 olarak hesaplandı.
Raporda şu tespitlere yer verildi:
"Dövizde yaşanan artış, elektrik, doğalgaz, benzin fiyatlarına yansıması, üretim girdi maliyetlerindeki yükselme, temel mal ve hizmetlere gelen yüksek zamlar, dar ve sabit gelirli milyonlarca ailenin geçim şartlarını daha da ağırlaştırdı
Günbegün artan fiyatlar karşısında zaten yetersiz olan ücret gelirlerinin satın alma gücü daha da geriledi. AB üyesi ülkelere göre Türkiye asgari ücretin en düşük olduğu ülke durumuna geldi. Dört kişilik ailenin açlık sınırı bile mevcut asgari ücretin üstünde oldu. Bu ay itibariyle tek bir kişinin yaşama maliyeti de net asgari ücreti 1078 TL geçti.
TÜRK-İŞ tarafından 34 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan, bu alanda öncü ve diğer çalışmalara örnek olan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının Kasım 2021 ayı sonucu, gıda maddeleri fiyatlarında artışın devam ettiğini ortaya koydu. Bu durum, başta ücretli çalışanlar ve emeklileri olmak üzere, geniş bir toplum kesiminin yaşama şartlarını olumsuz etkilemeye devam etti.
Ücret gelirlerinde belirli bir artış sağlanmasına karşın yetersiz kalan gelir karşısında çalışanların mağduriyeti devam etti."