Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bugün gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından bakanlık binasından ayrılan ilk grup Türk-İş oldu. Bakanlık önünde açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, "Kapsamlı bir açıklamayı genel merkezde yapacağız. Yarın hepsini tek tek açıklayacağız” dedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise, toplantı öncesi "Altını çizerek söylüyorum, komisyonun oturacağı rakam bir kişinin açlık bedeli olan 7 bin 785 lira" açıklaması yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını yaptı

Asgari ücreti belirlemek üzere bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, işçi ve işveren tarafı ekonomik veriler doğrultusunda görüş ve taleplerini dile getirdi.

Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından bakanlık binasından ayrılan ilk grup Türk-İş oldu.

Bakanlık önünde açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplantının iyi geçtiğini bildirerek, “Toplantıda konuştuğumuz konuları Türk-İş Yönetim Kurulu'yla değerlendireceğiz. Kapsamlı bir açıklamayı genel merkezde yapacağız. Yarın hepsini tek tek açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

ATALAY'DAN TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMA

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bugün gerçekleşen ilk toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu.

"Geçen hafta ayın 1’inde bir canlı yayında genel sorunları problemleri konuşurken spiker asgari ücretle ilgili ‘Türk-İş’in durumu ne?’ ifadesinde bulundu. Biz de o akşam Türk-İş’in bir bekâr çalışanın açlık yaşam maliyetinin 7 bin 785 lira olduğunu ifade ettik. Ama kamuoyunda sanki ‘Türk-İş böyle bir rakam telaffuz ediyor’ gibi bir algı oluştu" diyen Atalay, "Beş aydır bu ülkede bizim dışımızda herkes asgari ücreti konuşuyor. Biz asgari ücreti konuşmaya bugün başladık. Komisyon çalışmalara başlayacak, daha 50 gün var. Biz bugüne kadar asgari ücretle ilgili bu konuları konuşmamaya gayret sarf ettik” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret tespit komisyonlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Atalay, “Asgari Ücret Komisyonu, adil bir komisyon değil. Yüksek Hakem Kurulu, adil bir komisyon değil. Bunlar 12 Eylül’den kalan bize sıkıntılı, problemli konular. Komisyon 15 kişiden oluşuyor, burada biz 5 kişiyiz. Burada biz olsak da olmasak da işveren ve hükümet oturduğu zaman bugüne kadar 34 kere bunu uygulamışlar” diye konuştu.

Toplumun büyük bir bölümünü memnun etmeyecek bir rakamın altına imza atmayacaklarını vurgulayan Atalay, “Bugün komisyonumuz, asgari ücret toplantısına 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak. Onun üstüne nereye çıkabiliyorsa toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa oturup altına imza atarız. Altını çizerek söylüyorum, komisyonun oturacağı rakam bir kişinin açlık bedeli olan 7 bin 785 lira. Bu bizim teklifimiz değildi, bu bizim açlık sınırını kamuya açıkladık, sanki Türk-İş bunu istemiş gibi söylüyorlar” açıklamasında bulundu.

"ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ"

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, “Dün siyasinin biri söylüyor, ‘alım günü düşmedi’. Ya o markete gitmiyor, ya o pazara gitmiyor, ya görmüyor. Alım gücü bal gibi düştü. Geçen sene bu vakitte 35 lira olan peynir şuan da 150 lira. Alım gücü başka nasıl düşsün. Enflasyon da artmasın asgari ücret de artmasın” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

İKİNCİ TOPLANTI 14 ARALIK'TA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 14 Aralık'ta yapılacak. 2022 yılı için asgari ücret kümülatif olarak yüzde 95 arttı, net ücret 5 bin 500 lira oldu.

Yeni asgari ücretin, geçen yıl olduğu gibi ay sonundan önce kararlaştırılması bekleniyor.