Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleri devam ederken verdiği 9 bin TL rakamının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor” açıklamasının kendisine mi yoksa başkasına mı denildiğini bilmediğini söyledi. Atalay, "Benim için bir mahsuru yok. O işini yapıyor, ben işimi yapıyorum" dedi.

Türk-İş Başkanı Atalay'a Erdoğan’ın 'küfe' sözleri soruldu: Mahsuru yok
Fotoğraf: AA

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sarf ettiği "küfe taşıyoruz" sözlerinim kendisine söylenip söylenmediğini bilmediğini öne sürdü.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının ardından "Teklifimiz 9 bin lira, verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız" diyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Öyle herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'e konuşan Atalay, ‘küfe’ sorusuna, “Dikkatli dinledim, ertesi gün de imzalarken genelde de söyledi. Bana mı dedi bilmiyorum. Benim için bir mahsuru yok. O işini yapıyor, ben işimi yapıyorum” diye yanıt verdi.

2023 asgari ücreti belirlenmiş olmasına rağmen müzakerelerde yaşananlar konuşulmaya devam ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Atalay, asgari ücret gündeminin eskiye oranla neden bu kadar yoğun tartışıldığı sorusuna, “İki nedeni var. Bir, enflasyon yüksek değildi. İki, hiçbir seçimde ülke böyle gerilmemişti. Geçmişte gündem olması için bir engelli arkadaşımızı, bir kadın arkadaşımızı, bir erkek arkadaşımızı koyuyorduk. Ama bugün baktığımızda ağustos ayından beri iktidar da muhalefet de asgari ücret konuşuyor. Bir tek biz konuşmadık. 1 Aralık’a kadar asgari ücretle ilgili ağzımı hiç açmadım. Ev kiraları asgari ücret artacak diye artmaya, zamlar gelmeye başladı” yanıtını verdi.

Türk-İş’in asgari ücretle ilgili 7 bin 785 TL miktarını telaffuz etmesinin nedeninin yanlış anlaşıldığını söyleyen Atalay, bunu açlık sınırından aşağı bir rakamda konuşmamak için açıkladıklarını söyledi.

“8500 TL KÖTÜ OLDU DEMİYORUM"

Asgari ücret açıklanırken masada olmamalarına ilişkin ise Atalay, “Ben dediğime ve aldığımız karara bakıyorum. 8500 TL kötü oldu demiyorum. Ama 9 bin TL bizim içimize sinen, toplumun kabul edeceği bir rakamdı. Ben açıklama sırasında yoktum. Bunu bakan da işveren başkanı da biliyor. 9 bin TL’ye gelirseniz beni çağırın ama bunu vermeyecekseniz ben gelmeyeceğim. Sonuç olarak orada değildim” dedi.

“MASADAN KALKMASALARDI RAKAM DAHA YÜKSEK OLURDU” ELEŞTİRİSİ: BİZ YOĞURDU BÖYLE YİYORUZ

Hak-İş Başkanı Mahmut Aslan, “TÜRK-İŞ, masadan kalkmasaydı rakam belki de daha yüksek olabilirdi” sözlerine ilişkin ise, “Ben sendikalarla ilgili olumsuz bir şey söylememeye gayret ediyorum. Bir dolu sıkıntımız var zaten. Bizi kapı önüne koyan işverenler, patronlar var. Benim onlara bir şeyler söylemem gerekir. Mahmut Bey kendi kendine öyle düşünüyor. O zaman masaya geldiğinde o öyle yapar. Biz yoğurdu böyle yiyoruz” yanıtını verdi.

“TAYYİP BEY BENİM HUYUMU BİLİR”

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Erdoğan’la görüşmediğini söyleyen Atalay, “Benimle kimse konuşmaz. Benim huyumu bilirler. Türk İş başkanı söyler ve söylediği yerde durur.

"BEN SERMAYE DÜŞMANLIĞI YAPMAM"

Erdoğan’ın “Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor” sözlerinin de hatırlatıldığı Atalay, konuya dair şu açıklamayı yaptı:

“Benim Kemal Bey ile de aram iyi. Türk-İş başkanı olarak ben aradaki mesafeyi tutmaya gayret ediyorum. Tayyip Bey’i daha eski tanıyorum ama hepsiyle bir hukukum var. Tayyip bey benim huyumu bilir, ben onun huyunu bilirim. Bana mı, başkasına mı dedi bilmiyorum.

Dikkatli dinledim, ertesi gün de imzalarken genelde de söyledi. Bana mı dedi bilmiyorum. Benim için bir mahsuru yok. O işini yapıyor ben işimi yapıyorum. O devletin cumhurbaşkanı ben de Türk-İş başkanıyım. Ben 100 gram kıyma alanların, ekmek arası köfte yiyenlerin değil, ekmek arası patates yiyenlerin temsilcisiyim. Ben öyle yaşadım, geldim. Benim sırtımda milyonların vebali var. Küçük esnafın durumunu da biliyorum. Onları da savunuyorum. “Bu rakamı ödeyemez” diyorum. Ben sermaye düşmanlığı yapmam. Büyük firmalara bir itirazım yok ama Anadolu’da kasaplar, terziler, ayakkabı tamircileri, üç beş kişinin çalıştığı yerler var. Onların da desteklenmesi gerektiğini de ifade ediyorum."

Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ise enflasyona göre otomotik artırım olması önerisi yapan Atalay, “Önerim şu: Bizi bir daha toplamasınlar. 6 ay sonra enflasyon yüzde 20 oldu diyelim. Hiç konuşmadan haziran veya temmuzda 20’yi versinler” dedi.