Türk-İş Başkanı Atalay'dan 'açık kalan mikrofon' açıklaması

Kamu işçileri için taleplerinin çok altında bir toplu sözleşmeye imza atan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, açık kalan mikrofondan duyulan "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" sözleri için "Ben işçileri utandıracak bir şey yapmadım" dedi. Atalay'a istifa çağrıları ise sürüyor.

Kamudaki işçiler adına toplu sözleşme görüşmelerine, ‘en düşük ücretin 3500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen 300 lira zam, ilk altı ay için yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü aylarda ise enflasyon artı yüzde 3 refah payı’ talebiyle başlayan, ancak ‘ücreti 3500 liranın altında olanlara 150 TL seyyanen iyileştirme, ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ayda yüzde 4, 2020’de yüzde 3+3 ve enflasyon farkı oranında zam’ma imza atan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hakkındaki eleştirilere yanıt verdi. Bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Atalay, her zaman işçilerden yana olduğunu öne sürdü.

Fox TV’den İlker Karagöz’ün programında açıklamalarda bulunan Atalay, toplu sözleşme imza töreninde açık kalan mikrofondan duyulan “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle” sözleriyle ilgili şunları söyledi: “Ben işçileri utandıracak bir şey yapmadım. Bizi, geçmişimizi bilenler tanır. Biz her zaman işçilerden yana olduk, olmaya da devam edeceğiz. Şimdi bir fabrikaya gidiyoruz; sağımda geçici işçi, solumda ise kadroya geçen taşeron işçi var. Geçici işçiler, ‘biz sana ne zamandır aidat ödüyoruz, bizim kadroyu halledin’ diyor. Solumdaki işçi de ‘maaşlarımızı düzenleyin’ diyor. Ben tüm işçilerin haklarını savunmakla mükellefim. Taşeron, geçici işçi, maaş zamları çözülene kadar ben bu sorunları dile getireceğim.

Emeklilikte yaşa takılanlar meselesini çözene kadar dile getireceğiz. Asgari ücret ve diğer tüm sorunlar çözülene kadar bunları dile getirmeye devam edeceğim.”

CHP VE İYİ PARTİ’DEN İSTİFA ÇAĞRISI

Atalay’a ‘Nasıl bir baskıya uğradın, çık açıkla ve istifa et’ çağrıları yapılırken, CHP eski milletvekili Muharrem İnce “İşçinin alınterini, emeğini, çocuklarının geleceğini Saray’a satan Türk-İş Başkanı koltukta bir gün dahi oturmamalı ve gitmeden işçiyi enflasyona ezdiren o sözleşmeyi yırtıp atmalıdır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de sosyal medyadan, “Türk-İş Başkanı yüzde 15 zam talebiyle oturduğu masada yüzde 8’e imza atmayı ‘Uzasa işi karıştıracağız’ sözleriyle açıklıyor. Uzatmadığınız şey; kamu işçisinin alınterinin, emeğinin karşılığına erişme hakkı, daha insani koşullarda çalışma ve yaşama ihtimali!” açıklamasını yaptı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bu saatten sonra bir dakika o koltukta oturmamalı. İşçiyi pazara çıkarılmış köle gibi satan Atalay’ın o koltukta oturduğu her saniye işçi için zûldür, kendisinin de ayıbıdır” ifadelerine yer verdi.