Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ikinci kez toplandı. TÜİK bu toplantıda rakam açıklamadı. Türk-İş Başkanı Atalay, bir kez daha “2 bin 578 liranın altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini” söyledi

Türk-İş’in kırmızı çizgisi 2 bin 578 lira

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında dün ikinci kez toplandı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türk-İş’te toplanan komisyonda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, patronları temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç yer aldı.

DİSK VE HAK-İŞ’İ BİLGİLENDİRECEĞİZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ev sahibi olarak komisyon üyelerine hitaben bir selamlama konuşması yaptı. Asgari ücret sürecini bu yıl Hak-İş ve DİSK ile yürüttüklerini belirten Atalay, bu toplantının ardından iki konfederasyonu bilgilendireceklerini söyledi. Türk-İş’in hesaplamasına göre bekâr bir işçinin aylık yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu kaydeden Atalay, bu rakamın altını kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Atalay, şöyle konuştu: “Biz aynı noktadayız. DİSK’in talep ettiği rakam başka. Hak-İş, ‘Ortak bir rakam olursa katkı sağlarız’ diyor. Bu aşamada süreci görmemiz lazım. Komisyon çalışma yapacak, inşallah çalışanlar lehine güzel bir toplantı olur, güzel bir rakam açıklanırsa biz de mutlu oluruz.”

Atalay’ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı, 1 saat 40 dakika sürdü.

TÜİK RAKAM AÇIKLAMADI

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonominin genel durumuna ve istihdama ilişkin verileri paylaştığını açıkladı.

Önder, TÜİK’in bu toplantıda, bir çalışanın belirli kaloriler dikkate alınarak yaptığı asgari gıda harcaması rakamını komisyonla paylaşmadığı bilgisini verdi.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da TÜİK’in verilerini önceki seneler olduğu gibi dikkate alacaklarını belirterek, “Her ne kadar TİSK buna itiraz ediyorsa da elimizde başka bir veri olmadığı için TÜİK’in verilerini bu yıl da değerlendireceğiz” dedi.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 17 ARALIK’TA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını 17 Aralık’ta TİSK’in ev sahipliğinde yapacak.

(AA)