Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği üçüncü toplantı sona erdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin lira olduğunu açıkladı. Atalay, 9 bin lira altındaki bir rakamın onaylanması durumunda imza atmayacaklarını bildirdi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. BirGün’ün edindiği bilgiye göre TİSK, 8 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etti.

Türk-İş resmi asgari ücret teklifini açıkladı: Altındaki bir rakama masaya oturmayız
Fotoğraf: Depophotos

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023'te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde üçüncü kez toplandı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret teklifimiz 9 bin lira oldu" dedi.

Atalay, "20 gündür bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifimizi yukarıda Bakan Bey'e (Vedat Bilgin) söyledim, komisyona söyledim. Türk-İş'in resmi tekflifi 9 bin TL'dir. Verirlerse masaya oturur imzalarız, vermezlerse o meselenin içerisinde olmayız" diye konuştu.

İşveren tarafının tutumuyla ilgili soruya da yanıt veren Atalay, "İşverene sorun" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay / AATürk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay / AA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, üçüncü toplantısı Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki basına kapalı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden istenen ilave veriler görüşüldü.

İşçi ve işveren tarafının rakamlar üzerinden pazarlıklarını yürüttüğü toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamının belirlenmesi bekleniyordu.

TİSK BAŞKANI AÇIKLAMA YAPMADI

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise asgari ücret toplantısı sonrası herhangi bir açıklama yapmadı.

İŞVEREN TARAFI NE DÜŞÜNÜYOR?

BirGün’ün edindiği bilgiye göre, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) pazarlık masasına 8 bin liranın üzerinde bir rakamla oturdu. Toplantıda Türk-İş ve TİSK temsilcileri arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine Türk-iş heyeti toplantı masasını terk etti.

Heyetin Türk Metal Sendikası’na geçtiği, TİSK ve Bakanlık heyetlerinin ise Türk-İş heyetinin toplantıyı terk etmesi üzerine bir süre daha görüştü.
Türk Metal Sendikası kaynaklarının BirGün’e verdiği bilgiye göre, Türk-İş asgari ücrette uzlaşı sağlanması durumunda tekrar Bakanlık toplantısına katılacak.

KAVLAK'TAN AÇIKLAMA: 9 BİNİN ALTINA DÜŞMEYİZ

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplantının ardından Habertürk'e konuştu. Kavlak, teklif ettikleri 9 binin altına düşmeyeceklerini söyledi.

Kavlak, açıklamalarında şunları kaydetti:

"Öncelikle komisyonun çalışmaları üç toplantıda da olumlu geçti. Sayın Bakan'ın verdikleri olumlu havayla birlikte biz bu sabah Türk-İş başkanlar kurulunu topladık. Değerlendirmelerden sonra Türk-İş yönetim kurulu olarak bir araya gelerek 9 bin lira rakamını ortaya koyduk. Komisyonda sunumlar bittikten sonra Sayın Başkan ile bir telefon görüşmesi yaptık, TİSK'in başkanı Sayın Bakan'ın yanındaydı bizi de davet ettiler, oraya gittik.

Israrla sormamıza rağmen ne Bakanlık ne de işverenler bir rakam teleffuz etmediler. Öyle olunca toplantı yeterince uzadı, aşağıda basın mensupları bekliyorlar ve biz oradan ayrıldık ve aynı Bakanlıkta söylediğimiz 9 bin TL'lik teklifi Sayın Başkan açıkladı ve oradan ayrldık.

2022'nin başında yine ifade etmiştim, nette yüzde 50 zam almıştık, önemli olan yüzde 50 zam değil paranın alım gücünü koruması. Mutalaka enflasyonun aşağıya çekilmesi gerektiğini söylemiştim. Bu çerçevede Sayın Bakanımız ya da işveren temsilcilerimiz, bizim bu teklimizin karşısında herhangi bir teklifte bulunmuş olsaydı belki biz oradan ayrılmazdık, konuşmaya devam edebilirdik. Ama sadece bizim rakamımız üzerinden devam ettiği için oradan ayrılmak zorunda kaldık. Son noktaytı bizim için, daha fazla yapacak bir şey yoktu.

Eğer bize tekrar davet gelirse masada 9 bin lira var, bunun altına düşülebileceğini sanmıyorum artık. Eğer işveren tarafı ya da Bakanlık kabul ederse, biz her zaman hazırız. Üçlü mutabakat da imzalamayı arzu ediyoruz ama 9 binin altına düşme şansımız yok."

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.