Petrol-İş, Tez Koop-İş ve Belediye-İş, işçiler açısından ciddi hak kayıplarına yol açacak yasa teklifine tepki gösterdi, tüm emek örgütlerine ortak mücadele çağrısı yaptı.

Türk-İş sendikalarından kölelik yasasına tepki: İşçinin emeğini, geleceğini çalıyorlar

Mahir Bağış

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, esnek ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne karşı tepkiler sürüyor. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş ve Tez Koop-İş sendikalarının genel başkanları, BirGün’e yaptıkları açıklamada, “İşçinin emeği ve geleceği çalınıyor, işveren ödüllendiriliyor” dedi. Belediye-İş de bu düzenlemeyle kayıt dışı işçi çalıştıran patronların ödüllendirileceğine dikkat çekti. Sendikalar tüm emek ve meslek örgütlerine mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz: İşçilerin yüzde 25’inin iş güvencesini ortadan kaldıracak, esnek ve kısmi süreli çalışmayı yaygınlaştıracak örgütsüz, sendikasız bir çalışma sistemi kurulmak isteniyor. Bu torba yasa, kıdem tazminatı hakkını yok etme girişimlerinin bir parçasıdır. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanları belirli süreli sözleşmelerle çalışmaya mahkûm ederek onları kıdem tazminatı hakkından mahrum etmek istiyorlar. İşçinin güvencesiz, birçok haktan mahrum bir şekilde çalıştırılmak istenmesi sendikal örgütlülüğün de zayıflaması, örgütsüz bir çalışma hayatı inşa etme anlamına geliyor. Şu anda sendikaların birlikte hareket etmesi gereken bir dönem. Bu anlamda Emek Platformu’nun tekrar oluşması gerekiyor. Bu yapılamadığı takdirde her geçen gün kazanılmış haklarda geriye gidiş olacaktır.

EMEKLİLİK HAKKI YOK EDİLİYOR

Tez-Koop-İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu: Yeni düzenlemeyle genç işsizlik kalıcı hale gelecek. Her ekonomik krizde işçinin kıdem tazminatına yeni bir saldırı yapılıyor. Düzenleme sadece kıdem tazminatı ile sınırlı kalmayacak. İşçiyi dokuzar gün çalıştıran işverenin üzerindeki sosyal güvenlik primi sorumlulukları hafifletiliyor. Bu da işçinin sağlık ve emeklilik hakları üzerinden yapılıyor. Düzenleme ile işverenin işçiyi dokuz gün çalıştırması adeta teşvik ediliyor. Peki, dokuz gün çalıştırılan işçi aldığı bu ücretle karnını nasıl doyuracak?İşverenlere işsizlik sigortası priminin ödememesi imkânı tanınıyor. 9 gün ücret alan genç işçiye 21 günlük Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi dayatması yapılırken işçinin emeklilik hakkı yok ediliyor veya 30 günlük primin işçi ve işveren hisselerinin tamamı işçiye ödettirilmeye çalışılıyor. İşçi 21 günlük GSS primini mi ödeyecek yoksa 30 günlük emeklilik primini mi ödeyecek? İşveren bu ülkenin, devletin vatandaşı da işçi nesi?

Belediye-İş Sendikası: İşveren kayıt dışı, yani kaçak işçi çalıştırmakta olduğunu kabul ederse belirli oranda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan destek alacağı gibi, bu kişilere idari ceza da uygulanmayacak. Bu, kaçak çalışan işçiyi cezalandırma, onu kaçak çalıştıran işvereni ise ödüllendirme düzenlemesidir. Bu madde aynı zamanda ülkemizin içinde bulunduğu hukuksuzluğu da gözler önüne sermektedir.

TÜRK -İŞ BUGÜN ALANLARA ÇIKIYOR

Türk-İş Yönetim Kurulu torba yasa teklifinde bulunan; çalışma yaşamının esnekleşmesine, kuralsızlaştırılmasına ve güvencesizleştirilmesine neden olacak maddelere karşı bugün saat 11.00’de, konfederasyonun bölge ve il temsilcilikleri önünde kitlesel basın açıklamaları yapma kararı aldı. Ayrıca Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler, iş çıkışında alkışlarla düzenlemeyi protesto edecek.