Türk-İş, gözünü kıdem tazminatına diken hükümeti uyardı. Genel Kurul’da alınan “Kıdem tazminatına dokunulması grev nedenidir” kararını hatırlatan Türk-İş Başkanlar Kurulu, “Bu kararın gereğini yerine getirmekte kararlıyız” açıklaması yaptı

TÜRK-İŞ’ten hükümete kıdem tazminatı uyarısı: Grev kararımız var gereğini yaparız

Kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmalara önümüzdeki hafta başlayacaklarını duyuran Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (Türk-İş) yanıt geldi. Türk-İş'e bağlı sendikaların başkanları, Genel Kurul'da alınan 'Kıdem tazminatı hakkına dokunulması grev nedenidir' kararını hatırlatarak, bu kararın gereğini yapmaktan çekinmeyeceklerini açıkladı.

Türk-İş 1 Mayıs'ta Ankara Tandoğan’da
Türk-İş Başkanlar Kurulu, dün Ankara’da toplandı. Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda, ülkedeki son gelişmeler ve çalışma hayatıyla ilgili gündemdeki konular değerlendirildi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, 1 Mayıs’ın Ankara Tandoğan Meydanı’nda geniş katılımlı bir mitingle kutlanacağı, diğer illerde de 1 Mayıs etkinliklerinin yapılacağı ifade edildi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Türk-İş olarak bu yıl merkezi Ankara olmak üzere 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü 81 ilde taleplerimizi ileterek kutlayacağız" dedi.

İşçilerin geleceğine ipotek koyulamaz
Kıdem tazminatıyla ilgili hemen her gün açıklama yapan Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada, kıdem tazminatının fona devri için çalışmalarına önümüzdeki hafta başlayacaklarını söylemişti. Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan Bakan Müezzinoğlu’na yanıt geldi. Türk-İş Genel Kurulu’nda alınan ‘Kıdem tazminatı hakkı kırmızı çizgimizdir, bu hakka dokunmak grev nedenidir” kararını hatırlatan Başkanlar Kurulu, şu ifadeleri kullandı:

“Türk-İş Başkanlar Kurulu işçilerin geleceğine ipotek koymayı amaçlayan düzenlemelere dün olduğu gibi bugün de karşı çıkmaktadır. Kıdem tazminatı konusunda Türk-İş Genel Kurulu’nda alınan kararın gereğini yerine getirmekte kararlıdır. İşçilerin kazanılmış haklarını gözetmeyen yaklaşımların iş barışını da sosyal barışı da zedeleyeceğine işaret etmektedir.”

16 Nisan’da önemli bir olay olmamış
Bildiride, 16 Nisan’da yapılan Anayasa değişikliği referandumunun “tüm yurtta önemli bir olay olmadan barış içinde gerçekleştiği” iddia edildi. Referandumda yaşanan ihlallere, YSK’nin yasaya aykırı kararına, yapılan itirazlara vb. değinilmeyen bildiride, “Şimdi artık ülkenin temel sorunlarına odaklanılması gerekmektedir. Tercihlerini ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ olarak belirleyen vatandaşların iradelerine saygı duyulmalı, daha kucaklayıcı bir dil kullanılmalıdır” denildi.

Kamu TİS görüşmeleri
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun bir diğer önemli gündemini de önümüzdeki hafta başlayacak kamu işçileri toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri oluşturdu. Kamu toplu sözleşmelerinin yürütümünde ve bağıtlanmasında üye sendikaların ve işçilerin tam bir dayanışma ve kararlılık içinde olacaklarına vurgu yapılan bildiride, “Ekonomik teşvik ve destek, öncelikle ücretli çalışanlar olmak üzere, dar ve sabit gelirli kesimler için uygulanmalıdır” denildi.

Bildiride, çalışma hayatının kanayan yarası olan taşeron ve geçici işçilik konusunda kalıcı çözümün bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği de vurgulandı.

***

TÜMTİS’E DESTEK

Türk-İş Başkanlar Kurulu, ‘sendika üye sayısını artırmaya çalıştıkları’ suçlamasıyla hapse atılan TÜMTİS Ankara Şube üye ve yöneticileriyle ilgili karara tepki gösterdi:

“Sendikal örgütlenme özgürlüğü demokrasinin temel değerleri arasındadır. TÜMTİS Ankara Şube yöneticileri ve işçilerin dava konusu edilen faaliyetleri, işçilerin hak ve çıkarlarını geliştirmek kapsamındadır. Türk-İş Başkanlar Kurulu, Anayasa güvencesinde olan sendikal faaliyetin suç olarak değerlendirilmesini kabul etmemekte, aksi durumun sendikal örgütlenmeyi daha da zorlaştıracağına dikkat çekmektedir.”