Türk-İş ve Hak-İş’ten istihdam paketine tepki: Kıdem tazminatı hakkı tırpanlanıyor

EMEK SERVİSİ

Türk-İş ve Hak-İş, TBMM’ye sunulan istihdam paketine tepki gösterdi. Konfederasyonlardan yapılan açıklamalarda, pakette yer alan belirli süreli sözleşmelerin 25 yaş altı genç işçiler için kıdem tazminatı hakkının gaspı anlamına geldiği vurgulandı.

Yol-İş Sendikası’nın Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Pakette 25 yaş altına esnek çalışma var. Bu, kıdem tazminatı hakkının tırpanlanması demek. Bunun dışında ne var? Emeklilik hakkının sınırlandırılması var, kayıt dışı istihdama göz yumulması var. Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 34 düzeyinde. Yani her üç kişiden biri sigortasız ve güvencesiz çalıştırılıyor. Paketle kayıt dışı işçi çalıştıran işverene adeta af var” dedi.


HAK-İŞ’TEN MEKTUP

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konfederasyonun, bugün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak “istihdam teşvikine ilişkin kanun teklifi” ile ilgili görüşlerinin yer aldığı mektubu, Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’a sundu. Mektubunda düzenlemenin amacına uygun olmadığını belirten Arslan, bu düzenlemeyle belirli süreli iş sözleşmesinin kapsamının genişletilmek istendiğine dikkat çekti. Belirli süreli sözleşmeyle çalışan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamadıkları gibi iş güvencesi (işe iade davası) hükümlerinden de yararlanamadıklarını vurgulayan Arslan, özellikle 25 yaş altındaki gençlerin bu düzenlemeyle birçok haktan mahrum bırakılacağının altını çizdi.