Türk Nefroloji Derneği, Covid-19’la mücadele sürecinde diyaliz tedavisine ara verilmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, diyaliz hastalarının diyaliz merkezlerine gidiş gelişlerde maske ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi uyarısında bulundu

Türk Nefroloji Derneği: Diyaliz merkezlerine gidiş gelişlere dikkat edilmeli

Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcı, diyalize giren böbrek hastalarında ve böbrek nakli olmuş hastalarda her tür enfeksiyon için riskin fazla olduğunu belirtti. Arıcı, Covid-19’la mücadele sürecinde diyaliz tedavisine ara verilmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, diyaliz hastalarının diyaliz merkezlerine gidiş gelişlerde maske ve hijyen kurallarına uyması gerektiği uyarısında bulundu.

ÖZEN HAYATİ ÖNEME SAHİP

Böbrek hastalarının kendilerini koronavirüs riskine karşı çok dikkatli koruması gerektiğini kaydeden Arıcı şunları söyledi:

“El ve yüz hijyenine maksimum özen gösterme ve 'sosyal izolasyon' olarak ifade edilen 'zorunlu bir neden olmadıkça evden çıkmama, zorunlu bir neden olmadıkça kimseyle görüşmeme, insanlara 1,5 metreden daha fazla yaklaşmama, zorunlu olarak kalabalık ortamlara girilme durumunda maske takma ve el hijyenine daha fazla özen gösterme' kuralları böbrek hastaları için hayati öneme sahiptir."

KONTROL RANDEVULARI ERTELENMELİ

Hastaların mevcut tedavilerini ve beslenme rejimlerini mümkün olduğunca aksatmamaları gerektiğine işaret eden Arıcı, şunları kaydetti:

"Acil sorunu olmadıkça hastaların tedavilerini sürdürerek, kontrol randevularını ertelemeleri de 'sosyal izolasyon' kurallarını uygulamaları açısından önemli. Bu dönemde hastaların, zorunlu hallerde takip eden doktorları veya merkezleri ile önce elektronik yollarla iletişime geçmeleri daha iyi olur. Ancak merkezlerin ve doktorların da Kovid-19 mücadelesi içinde ne kadar yoğun ve yıpranmış oldukları hatırlanmalı, gereksiz arama yapmaktan kaçınılmalı. Biz sağlık çalışanları her zaman hastalarımızın yanındayız ve acil ihtiyaçları halinde elimizden geleni yapmayı sürdürüceğiz."

TEDAVİ MUTLAKA SÜRMELİ

Diyalize girenlerin, böbrek hastaları arasında en özel grubu teşkil ettiğini ifade eden Arıcı, "Çünkü diyaliz tedavisine ara verilmesi mümkün değil. Hastalar ister evlerinde, ister bir sağlık merkezinde diyaliz olmalı, tedavilerini mutlaka sürdürmeli” dedi.

Mustafa Arıcı, şu önerileri sıraladı:

>Enfeksiyon benzeri şikayetleri olanlar merkezleri ile iletişime geçmeli.

>Nakil tarihi üzerinden 6-12 aydan daha fazla geçmiş ve durumu dengede olan, acil sorunu olmayan hastalar ilaç tedavilerine doktorlarının önerdiği şekilde devam edip, kontrollerini doktorlarının da önerisini almak koşuluyla 1-2 ay erteleyebilir.

>Nakil tarihi 6 aydan kısa olan hastaların en az ayda bir kontrolleri gereklidir. Merkezleri ile kontrol durumlarını konuşmaları, imkan halinde evde sağlık hizmetlerinden tetkiklerin yapılması için destek istemeleri veya maske, el hijyeni gibi koşullara dikkat ederek merkezlerine kontrole gitmeleri önerilir.

>Hiçbir hasta doktorunun önerisini almadan tedavisini kesmemeli veya ara vermemeli. Bu durum enfeksiyon riskinden daha tehlikeli olabilir.

>Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi enfeksiyon benzeri şikayetleri olan hastalar ise en kısa zamanda merkezleri ile iletişime geçmeli. Enfeksiyon durumunda tedavilerinin düzenlenmesini takip eden doktorları yapacaktır."

(AA)