CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2022 Dünya Kupası'nda görev yapmak üzere Katar'a gönderilmesi kararı alınan 3 bin Türk polisinin "Katar'da ay yıldızlı üniforma giymeyeceği" iddialarını Meclis'e taşıdı. Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bakan, "Türk polisini, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, vatan aşkıyla görev yapan, devletimizin kamu görevlilerini parayla tutulan özel güvenlik görevlisi konumuna kimse indiremez" dedi.

'Türk polisi Katar'da ay yıldızlı üniforma giyemeyecek' iddiası Meclis'e taşındı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonu kapsamında 6 ay süreyle Katar’da görevlendirilmesine ilişkin tezkere geçen hafta TBMM'de kabul edildi. Daha önce de stadyum ve otellerdeki güvenliğe destek amacıyla 3 bin polisin Katar’a gönderilmesi kararı alındığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Katar’ın Türk Bayraklı polis üniformalarının giyilmesini istemediği iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

Katar’a gidecek Türk güvenlik güçlerinin hangi kriterlere göre belirlendiği, çok sayıda güvenlik gücünün gitmesinin personel eksikliği ve Türkiye açısından yaratacağı güvenlik riskleri konularına dikkat çeken Bakan, soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Katar’ın Türk polisinin ay yıldızlı üniforma giymesini istemediği doğru mu?” diye sordu.

"TÜRK POLİSİ KATAR'IN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLDİR"

"Katar’a gönderilen Türk polisinin ay yıldızlı üniformasını giymesini Katar’ın istemediği doğru mu? Bu dezenformasyon değil Süleyman Soylu. Bu yaptığım; milletvekilinin yasama ve denetim hakkının kullanılması. Soruyorum; ay yıldızlı üniformamızı istemedi mi Katar? Türk kamu görevlerinin harcırah kanuna göre, yurt dışında başını dik tutacak, onuruyla yaşamasını sebep olacak Harcırah Kanunu'na göre para almayacağı, bununla ilgili bir belge imzalatıldığı ve Katar’ın verdiği parayı sanki özel güvenlik görevlisi gibi alacağı doğru mu? Türk polisinin silahlarının istenmediği, jopunun, kaskının kendisini koruma ekipmanlarının istenmediği ve onların vereceği üniformayı giyeceği doğru mu? Bizim polisimiz Katar’ın özel güvenlik görevlisi değildir. Bu sorulara yanıt bekliyoruz. Türk polisini, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, vatan aşkıyla görev yapan, devletimizin kamu görevlilerini parayla tutulan özel güvenlik görevlisi konumuna kimse indiremez.”

Murat Bakan, "Polislerimize ‘personel yetersizliği’ sebep gösterilerek en ağır çalışma sistemi olan 12/12 mesai dayatılırken, ikinci şark görevi uygulamasına geçilirken, yani kendi polisimiz kendimize yetmezken Katar’a binlerce polis gönderiyoruz” açıklamasını yaptı.

CHP’li Murat Bakan, Bakan Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu soruları sordu:

► 2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında Katar’a gidecek 3 bin çevik kuvvet personeli, 100 özel harekât polisi, 50 bomba arama ve 30 çevik kuvvet köpeği ile idarecisi, 50 bomba uzmanı hangi kriterlere göre seçilmiştir?
► Görevli Türk polisinin Katar’a silahsız olarak gittiği, çevik kuvvet polisine koruyucu kask, jop, vücut koruyucu elbise gibi teçhizatların sağlanmadığı doğru mudur?
► Katar’a giden personele Harcırah Kanunu'na göre ödeme yapılması gerekirken bu ödemenin yapılmayacağına dair tebliğ imzalatılmış mıdır?
► Protokolde ‘görevlendirilecek olan EGM personelinin uluslararası ulaşım, iaşe, ibate ve tüm masrafları Katar tarafından karşılanacak’ ifadesi bulunmaktadır. Buna göre, kahraman Türk polisinin, adeta Katar’ın özel güvenliği gibi bir statüde görev almasına nasıl razı olunmuştur?
► Katar’a gönderilen Türk askeri, Türk hukukuna tabi olacakken, gönderilen Türk polisinin Katar hukukuna, şeriat hukukuna tabi olması nasıl açıklanmaktadır?”
► Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerden Katar’a götürülen personel nedeniyle, bu illerimizde bulunan çevik kuvvet birimlerinde güvenlik açığı ortaya çıkmış mıdır?
► Ülkemizdeki bomba arama köpekleri ve bomba imha uzmanlarının Katar’a götürülmesinin ülkemiz için yaratacağı güvenlik açığı dikkate alınmış mıdır? Katar’a götürülen personelin eksikliği nasıl giderilmiştir?
► Giden personel sonrası, kalan personel yoğun ve izinsiz çalışmak zorunda bırakılmış mıdır?

(ANKA)