Türk Telekom’da kamu zararı halkın sırtında

EKONOMİ SERVİSİ

Türk Telekom (TT), yüzde 55 hissesinin "en başarılı özelleştirme" balonuyla Ojer Telekomünikasyon A.Ş.`ye (OTAŞ) satışından 17 yıl sonra 10 Mart’ta Türkiye Varlık Fonu`na (TVF) devredildi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türk Telekom`un Türkiye Varlık Fonu`nca satın alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, kurumun özelleştirilme kararı, satış süreci, temettülerle içinin boşaltılması, bankalara devri ve TVF`ye satışının tamamında hata, şeffaflık noksanlığı, usulsüzlük ve neticesinde açık kamu zararı olduğunu bildirdi.


Açıklamada, "Sürecin başından beri yaşanan tüm yolsuzluk ve usulsüzlüklere göz yuman, denetim ve müdahale yetkisini kullanmayan siyasi iktidar başta olmak üzere kamu adına TT`de yöneticilik yapan tüm sorumlular bu konuda hesap vermelidir" denildi.

“Faturanın halkın sırtına yüklenmesi doğru değil” ifadelerine yer verilen açıklamada “Siyasi çıkar ve rant kavgasından uzak kamu yararını ön planda tutacak yapılanlamaların acilen gündeme alınması gerekmektedir” denildi.

AKP iktidarı tarafından 14 Kasım 2005 tarihinde TT`nin yüzde 55 hissesi Oger Grubu`na 6,55 milyar dolara satılmış geriye kalan yüzde 45 hissesi ise Hazine`ye devredilmişti.

İmzalanan sözleşmeye göre, bedelsiz ve borçsuz olarak 2026'da tekrar kamuya devredilmesi gereken Türk Telekom'un, 1 milyar 650 milyon dolar ödenerek TVF tarafından satın alınması kamuoyunda birçok soru işaretine neden oldu.

OTAŞ, işlettiği dönemde yaklaşık 7 milyar dolarlık temettü almasına rağmen kredi borçlarını ödememiş ve 2018'de şirketi alacaklı bankalara devretmişti. OTAŞ'ın aldığı temettülere rağmen borçlarını ödememesi ve Türk Telekom'un kredilerinin uzun süre yüzdürüldükten sonra batık durumuna düşmesi, soruşturma konusu yapılmamıştı.

Şirketlerin tahsilat aracına çevrilen TT`de OTAŞ`in yarattığı tahribat gittikçe büyümüş iletişim altyapsının ana omurgasını oluşturan fiber kablo uzunluğumuz 400 bin km ile olması gerekenin onda birinin bile altında kaldı.