Türk Telekom, AKK ve AKN'yi sonlandırıp hız düşürmeden internet hizmeti sunmak yerine başka bir yöntemle kullanıcıların hızını düşürmeye devam edeceği iddia edildi. Buna göre sınırsız tarifeler, kotalı tarifeye dönüşeceği öne sürülüyor. Türk Telekom'dan yapılan açıklamada ise, internet hızının düşmeyeceği, aksine internet hızının artacağı ifade edildi

Türk Telekom'dan 'AKK' açıklaması: İnternet hızı yükselecek

BTK’nın 27 Aralık 2016’da aldığı karara göre internet servis sağlayıcılar (İSS), 31 Aralık 2018’de AKK, AKN ve türevi uygulamalara son vermek zorunda. AKK uygulamasına göre kullanıcıların internet hızı, paketinde belirtilen GB’ı aştıktan sonra düşürülüyor. BTK’nın kararına göre hız düşürme uygulamaları sona erecek. Ancak kullanıcılara iletilen bilgilere göre Türk Telekom, AKN yerine farklı bir yöntem ile kullanıcıların hızını düşürecek.

Türk Telekom, şuan yürürlükte olan AKN’li tarifelerde 16 Mbps internet hızını 5 Mbps’e, 20 Mbps internet hızını 10 Mbps’e düşürüyor. BTK’nın kararına göre bu hızların düşmeden devam etmesi lazım. Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, durumun sözleşmeye aykırı olmadığı, sözleşmede 5Mbps yazmasına karşın Türk Telekom'un kullanıcı lehine olacak şekilde 8Mbps olarak süreci uygulayacağı belirtildi.

Ek paket uygulaması ile hız düşürülüyor

Türk Telekom’un kullanıcılarına gönderdiği bilgilendirme metnine göre kullanıcıların herhangi bir onayı olmaksızın AKN’li sınırsız tarifeler, kotalı tarifelere dönüştürülüyor. Örneğin 150 GB AKN’li 16 Mbps sınırsız internet paketi tarifesi, kullanıcıların izni olmadan 150 GB kotalı pakete dönüştürülüyor. Kota bittikten sonra Türk Telekom’un ücretsiz ve sınırsız ek paketi devreye giriyor. Ek pakette ilginç bir durum var. Ek paketin internet hızı, tarifenin internet hızından daha düşük. Yani 16 Mbps kotalı pakete uygulanan ücretsiz ek paketteki 8 Mbps hızında internet sunuyor.

Ana paket hızı > Ek paket devreye girdikten sonra düşeceği hız:

-8 Mbps > 5 Mbps
-16 Mbps > 8 Mbps
-24 Mbps > 10 Mbps
-35 Mbps > 20 Mbps
-50 Mbps > 35 Mbps
-100 Mbps > 35 Mbps

Türk Telekom, tarife değişiminin yapılacağı ile ilgili bilgilendirme metnini kullanıcı faturalarının sağ alt bölümüne yerleştirmiş. Firmanın ifadesine göre kota + ek paket uygulaması 1 Aralık 2018 tarihinde başlayacak.

TÜRK TELEKOM'DAN AÇIKLAMA

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre durumun sözleşmeye aykırı olmadığı, sözleşmede 5Mbps yazmasına karşın Türk Telekom'un kullanıcı lehine olacak şekilde 8Mbps olarak süreci uygulayacağı belirtildi.

(Donanım Haber)