TSK ve ABD askerlerinin Fırat’ın Doğusuna yönelik ilk müşterek kara devriyesi tamamlandı

Türk ve ABD askerlerinin ilk ortak kara devriyesi tamamlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Suriye’de Fırat’ın doğusunda güvenli bölge tesisi için başlattıkları ilk ortak kara devriyesi tamamlandı. Ortak kara devriyesi yaklaşık 3 saat sürdü.

TSK ve ABD konvoyunun Suriye’de planlanan güvenli bölgeye yönelik gerçekleştirdikleri ilk devriye, organizasyon ve harekat olmak üzere iki aşamadan oluştu. Urfa’nın Akçakale ilçesinin güneyinde Türk bayraklı 6 zırhlı araçtan oluşan TSK konvoyu, ortak kara devriyesine katılmak için sınırı geçerek Suriye tarafında bekleyen ABD askeri konvoyuyla buluştu.

Sınırın sıfır noktasında bir araya gelen TSK ve ABD konvoyu komutanları, burada bir süre yapılacak devriye planını görüştü. Askeri konvoy ardından yaklaşık 25 kilometre batıdaki Telabyad tarafına yöneldi. Bu yönde bir süre gözlemlerde bulunan ortak konvoy, ardından güneye doğru daha iç kısımlara hareket etti. Sabah saat 10.00 sularında başlayan devriye, yaklaşık 3 saat sonra sona erdi.

Bu arada TSK konvoyu Türkiye sınırına yaklaşırken, ATAK helikopterler, bölgede uçuş yaparak Türk birliklerini karşıladı.

İHA ve helikopter desteği de verilen devriye faaliyetleri boyunca sınır hattındaki hava ve kara hareketliliği devam etti.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Suriye’de Fırat’ın doğusunda güvenli bölge tesisi için başlattıkları ilk ortak kara devriyesi tamamlandı. Ortak kara devriyesi yaklaşık 3 saat sürdü.”

"ORTAK DEVRİYELER DEVAM EDECEK"

İlerleyen saatlerde MSB'den bir açıklama daha yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Fırat'ın doğusunda, teröristlerin çekilmesi ve Suriyelilerin dönmesi için (ABD ile) ortak faaliyetler gecikmeye meydan vermeden sürmektedir. Güvenli Bölgenin tesisinin takvime uygun ilerlenmesi maksadıyla havadan ve karadan ortak devriyelere önümüzdeki günlerde devam edilecektir."